Play4 Recht Naar De Gevangenis deelnemers en ex-gedetineerden

Ontdek alles over de Recht Naar De Gevangenis deelnemers; machthebbers en ex-gedetineerden (waaronder actrice Imanuelle Grives en Ismaïl Abdoul, die je kent van de film Cool Abdoul) die hun cel in de gevangenis van Haren delen voor dit nieuwe tv-programma van Play4. Recht Naar De Gevangenis is sinds dinsdag 28 februari elke week om 21.00 uur te kijken op Play4 en GoPlay.

Recht Naar De Gevangenis

In het tv-programma Recht Naar De Gevangenis volgt Play4 zes machthebbers tijdens hun opsluiting in de splinternieuwe gevangenis van Haren. Zij beslissen dagelijks over opsluiting. Nu laten ze zich voor een keer zelf achter de tralies plaatsen. Ze delen hun cel met ex-gedetineerden – zoals Imanuelle Grives en Ismaïl Abdoul – die hun straf al hebben uitgezeten, maar in het verleden veroordeeld werden voor gewapende overvallen, drugsdelicten of poging tot moord. Terwijl de kersverse celgenoten hun draai zoeken in de nieuwe omgeving, denken ze hardop na over het nut van gevangenissen en hun rol daarin.

Over het leven van Ismaïl Abdoul werd de film Cool Abdoul gemaakt. Imanuelle Grives schreef het boek Mijn Vechtershart over hoe een bejubelde actrice op het hoogtepunt van haar carrière ineens in de gevangenis belandt.

Zo voelt het om in gevangenis te zitten

En terwijl zij de gevangenis testen, test de gevangenis hen… Hoe voelt het voor de professionals wanneer ze zelf achter de tralies moeten in één van de 35 gevangenissen in België. Hoe ervaren ze de gedwongen eenzame opsluiting of het samenhokken met ex-gedetineerden? Wat doet het met hen wanneer ze elke inspraak verliezen in wat te eten, wat te dragen, wanneer te slapen, wanneer zich te wassen, en overgeleverd zijn aan een afstompende routine? Hoe kijken de ex-gedetineerden naar deze gevangenis? Tot welke inzichten komen ze met hun nieuwe celgenoten? En hoe kijken ze terug naar hun verleden? Zullen ze erin slagen de muren tussen elkaar te slopen? Of is de confrontatie te groot? 

Recht Naar De Gevangenis Play4 kijken

Recht Naar De Gevangenis is vanaf vandaag – dinsdag 28 februari – elke week om 21.00 uur te kijken op Play4 en GoPlay. Wist je dat je GoPlay ook in Nederland (en andere landen dan België) kunt kijken? Zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet en ga naar de GoPlay site om de video te starten.

Recht Naar De Gevangenis deelnemers

Zes machthebbers en verschillende ex-gedetineerden zijn de Recht Naar De Gevangenis deelnemers. Met als machthebbers Federaal Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, Strafrechter Peter Hartoch, Onderzoeksrechter Annemie Serlippens, Strafpleiter Omar Souidi, Gevangenisbewaker in Hasselt Mario Christoffels en An Janssens, die gevangenisdirecteur in Antwerpen is. Bij de ex-gedetineerden meteen een opvallende naam, namelijk de Nederlandse actrice Imanuelle Grives. En wat dacht je van Ismaïl Abdoul, wiens verhaal we kennen uit de film Cool Abdoul. Maar ook Nick De Ridder, Wilfried De Mey, Elke Hasha en Steven Snauwaert.

Machthebbers

  • Vincent Van Quickenborne – Federaal Minister van Justitie: “Ik denk dat ik schrik ga hebben van de uren, de minuten, de seconden, de tijd slijten. Dat is iets wat we totaal niet gewend zijn.” Er is geprobeerd om Federaal Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne te ontvoeren; hij verbleef daarna met zijn gezin op een onderduikadres en kreeg verhoogde beveiliging.
  • Peter Hartoch – Strafrechter: “De doorsnee strafrechter weet eigenlijk weinig of niks van een gevangenis. Hij heeft er eigenlijk nooit een voet binnen gezet.” Peter Hartoch ken je ook als één van de deelnemers uit Strafrechters. Hij werkt sinds 2008 aan het Hof van beroep te Brussel.
  • Annemie Serlippens – Onderzoeksrechter: “Het behoort tot mijn werk om, waar nodig, mensen naar de gevangenis te sturen. Ik ben dus echt wel benieuwd om het van binnenuit mee te maken.” Annemie Serlippens is onderzoeksrechter in Gent.
  • Omar Souidi – Strafpleiter: “Ik heb mij in alle eerlijkheid altijd afgevraagd hoe mijn cliënten zich moeten voelen wanneer ze die cel betreden.” Hij was eerder te zien in Justice For All en deed mee aan BV Darts seizoen 2. In 2017 kwam zijn zoontje dood ter wereld.
  • Mario Christoffels – Gevangenisbewaker Hasselt: “Ik wou zelf een keer ervaren wat een impact dit heeft op mij, je overleveren aan een systeem waarvan je weet dat het niet altijd de perfectie benadert.”
  • An Janssens – gevangenisdirecteur Antwerpen: “Zeg nooit dat een opsluiting geen impact heeft. Dat is gewoon een van de verschrikkelijkste dingen die er zijn.” An Janssens is de directeur van het Antwerpse adresthuis in de Begijnenstraat, dat ook te zien was in Ooit Vrij seizoen 3.

Ex-gedetineerden

  • Nick De Ridder: “Van mijn 14 tot mijn 22 jaar was ik een gevaar voor de maatschappij. Moest het in de cel tot een confrontatie komen, zou de minister heel weinig fysieke schade bij mij kunnen toebrengen.”
  • Imanuelle Grives: “Je krijgt meteen een benauwd gevoel, en denkt: hoe kan ik hier zo snel mogelijk weer weg? De gevangenis en het systeem triggeren een soort van strijd om vrij te willen zijn.” Hoe ze als bejubelde actrice in de gevangenis belandde beschreef ze in het boek Mijn Vechtershart. Je kent actrice Imanuelle Grives bijvoorbeeld uit Romaissa – De superheld uit Rotterdam, Adem in, Adem uit, maar ook uit Special Forces VIPS
  • Wilfried De Mey: “Het is raar dat ik dat zeg maar ik moet kunnen opgesloten zitten om mij op mijn gemak te voelen, door een deur vast te draaien.”
  • Elke Hasha: “Ik had niet verwacht dat het zo moeilijk zou zijn, doordat ik ooit al in de gevangenis heb gezeten. Alles opnieuw beleven was heel confronterend voor mij.”
  • Ismaïl Abdoul: “Ik was Belgisch kampioen bokser en portier, en kreeg veel respect. Verblind door het geld heb ik mij laten infiltreren met de verkeerde mensen om op een makkelijke manier geld te verdienen.”
  • Steven Snauwaert: “Voor de mensen die denken dat er geen duistere entiteiten bestaan, zou ik zeggen think again, want in de gevangenis zitten er.” Steven Snauwaert schreef in 2014 het boek Ex-gangster – hoe ik als zware crimineel erin slaagde uit te groeien tot een brave burger.
  • Annick Van Der Elst: “Toen ik werd opgepakt en naar de vrouwengevangenis van Berkendael werd gebracht, heb ik gezegd: nu ben ik vrij in de gevangenis. Want mijn slachtoffer, mijn moeder, kon mij niet meer raken.”

Laatste aflevering Recht naar de Gevangenis

In de laatste aflevering worden de machthebbers en de ex-gedetineerden voor 1 dag opgesloten in de net ontruimde gevangenis van Vorst. Een uiterst confronterende setting, waar het vuilnis van de echte gedetineerden nog in de cellen ligt, en de boodschappen van onmacht en frustratie nog in de muren staan gekerfd. Het is een bijzonder weerzien tussen de deelnemers, ze delen de twijfels en de inzichten die ze opdeden na de opsluiting in de gevangenis van Haren. Minister Vincent Van Quickenborne is van dienst als diender, Assisenvoorzitter Peter Hartoch moet in één van de oudste cachotten van ons land verblijven en An Janssens krijgt onverwacht bezoek. 

Ervaringen ex-gedetineerden

In aflevering 7 van Recht naar de Gevangenis zoomen we in op de ervaringen van de ex-gedetineerden. Zij vertellen over hun tumultueuze arrestaties destijds, over hun criminele feiten, en over hun moeizame weg naar buiten. We komen te weten hoe het voor hen is om opnieuw opgesloten te worden. Al snel blijkt dat het voor sommigen een onverwacht confronterende ervaring wordt.

Mario Christoffels

Gevangenisbeaker Mario Christoffels gaat in aflevering 6 het gevang in. Hij kent geen vlotte start van zijn detentie. Mario Christoffels wordt zonder uitleg meteen in de koude isoleercel geplaatst, een ontnuchterende eerste nacht. Gelukkig heeft hij een gsm proberen binnen te smokkelen, nu hopen dat de cipiers deze niet vinden tijdens de celfouille. Wanneer Mario op duocel wordt geplaatst met gedetineerde Wilfried De Mey, gaan ze dieper in op agressie-incidenten in de gevangenis. Ze hebben beide veel verhalen om te delen, in het gewone gevangenisleven staan ze lijnrecht tegenover elkaar. Ook het thema suicide raakt een gevoelige snaar.

Annemie Serlippens (aflevering 5)

In deze aflevering volgen we onderzoeksrechter Annemie Serlippens tijdens haar opsluiting in de gevangenis van Haren. Annemie wordt gearresteerd in Brussel en wordt overgebracht naar de gevangenis van Haren. Op cel ontmoet ze Imanuelle Grives, een bekende Nederlandse actrice die ooit 2 maanden in de gevangenis zat. Imanuelle is verrast wanneer de onderzoeksrechter ’s avonds haar smokkelwaar laat zien. Annemie Serlippens heeft een opdracht gekregen, ze probeert via de directie verdovende medicatie te bekomen. Ze schakelt de hulp in van ex-gedetineerde Steven Snauwaert.

Peter Hartoch (aflevering 4)

In de vierde aflevering van Recht Naar De Gevangenis gaat deelnemer assisenvoorzitter Peter Hartoch vier dagen de gevangenis in. Wat opmerkelijk is, is dat hij amper iets weet van het leven achter de tralies. En dat voor iemand die dagelijks mensen berecht en voor lange periodes naar de gevangenis stuur. Peter Hartoch krijgt op cel gezelschap van Steven Snauwaert; een ex-gedetineerde die negen jaar vast zat voor gewapende overallen en carjackings. Steven Snauwaert vertelt over zijn tijd in de gevangenis; zo leidde hij opstanden. Het doet Peter Hartoch nadenken over het nu en de invulling van een gevangenisstraf. Tijdens zijn werk in de keuken ontmoet de assisenvoorzitter gedetineerde Annick Van Der Elst, een vrouw die veroordeeld is voor poging tot moord. In het kapperszaaltje van de gevangenis wordt Peter onder handen genomen door ex-gedetineerde Wilfried De Mey.

Omar Souidi (aflevering 3)

In de derde aflevering van Recht Naar De Gevangenis volgen de camera’s strafpleiter Omar Souidi. Hij wordt eerst in een politiecel in hartje Brussel opgesloten. Daar is Omar Souidi verbolgen over de onmenselijke toestanden die hij daar aantreft. Na zijn transfer naar haren wordt Omar op cel opgewacht door ex-gedetineerde én ixx-bokskampioen Ismaïl Abdoul. Hij vertelt over de onvoorwaardelijke steun van zijn gezin tijdens zijn jaren achter de tralies. Dit doet Omar Souidi nadenken over zijn jeugd in een sociale woonwijk in Antwerpen. Wanneer de vrouw en de broer van de strafpleiter op bezoek komen, probeert hij te ontsnappen.

An Janssens (aflevering 2):

In de tweede aflevering van Recht Naar De Gevangenis volgen de camera’s gevangenisdirecteur An Janssens tijdens haar vier dagen achter de tralies. En daar wordt ze al snel geconfronteerd met de harde realiteit van detentie en vooral ook met zichzelf.

Softdrugs smokkelen

Zo moet An Janssens als opdracht softdrugs proberen te smokkelen tot op haar cel, maar dit blijkt een aartsmoeilijke taak. De zenuwen staan hoog gespannen en wanneer ze nadien ook betrapt wordt is er maar een straf mogelijk: de strafcel. Het idee van isolement slaat in als een bom: “Ik wil echt niet in het cachot. Als gevangenisdirecteur stop ik elke dag mensen in het cachot en zelf ben ik al na 5 minuten in shock.”

Imanuelle Grives

De vier dagen doen haar met andere ogen naar haar werk als gevangenisdirecteur kijken. En ook voor ex-gedetineerde Elke, die in de Antwerpse gevangenis zat, is het moeilijker dan gedacht. Zij krijgt het zelfs zo lastig dat ze overweegt om uit het project te stappen … An krijgt ook nog actrice Imanuelle Grives als celgenoot. Net als Elke zat Imanuelle in de gevangenis van Antwerpen nadat ze in 2019 op Tomorrowland betrapt werd met drugs.

Gevangenis Haren

Veel gevangenissen in ons land zijn erg verouderd. Bovendien is er te weinig plaats om alle gedetineerden op een correcte manier op te sluiten. Het nieuwe gevangeniscomplex van Haren moet een deel van de oplossing worden. Het complex ligt in de Brusselse rand en is meteen de grootste gevangenis van België. Er is plaats voor 1200 gedetineerden, verspreid over 18 verschillende gebouwen. De directie wil voor de gevangenis effectief opengaat alle procedures testen. De gevangenis zal daarom vier dagen lang proefdraaien met gesloten regime voor zowel de machthebbers als de ex-gedetineerden. Dit betekent dat de deuren enkel opengaan als het veiligheidspersoneel dat beslist.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

18 april 2023 /