Ingelaste uitzending Frontberichten over alarmerende situatie in zorg

Je kunt vanavond – 2 december – om 20.30 uur op NPO1 kijken naar een ingelaste uitzending van Frontberichten. Aanleiding zijn de hoge besmettingscijfers, oplopende opnames in ziekenhuizen en de druk op de zorg. In een live-uitzending, gepresenteerd door Jeroen Pauw, vertellen de vloggers van Frontberichten over wat ze tijdens hun werk meemaken en wat de tweedeling in de samenleving met ze doet. In de studio komen onder andere arts Gor uit Utrecht en verpleegkundige Ellen uit Almelo aan het woord.

Ingelaste uitzending Frontberichten

Maker en bedenker Geertjan Lassche: “We hebben na het einde van Frontberichten contact gehouden met de Frontberichten-vloggers. De geluiden die we nu van ze krijgen, zijn uiterst zorgelijk. Opnieuw dreigen er twee parallelle werelden in onze samenleving te ontstaan: het werk achter de deuren van de zorgcentra en de buitenwereld die vaak vol onbegrip en frustratie zit vanwege nieuwe beperkende maatregelen. Om die werelden dichter bij elkaar te krijgen, doen de Frontberichten-vloggers nog eenmaal hun verhaal, in een live-uitzending gepresenteerd door Jeroen Pauw. In de uitzending schakelen we naar diverse plekken in het land waar coronazorg wordt geleverd. Ook filmen we de vloggers tijdens hun zorg voor coronapatiënten.” 

Onafhankelijke journalistiek 

Lassche zei vorige week nog dat het onwaarschijnlijk is dat Frontberichten terug zou keren. De opzet van deze uitzending is dan ook anders dan het format destijds was. Lassche: “Dat zorgverleners in maart 2020 zelf verslaggevers werden was een noodsprong, omdat wij toen als journalisten niet of nauwelijks toegang hadden tot de ziekenhuizen. Maar inmiddels kunnen media er wel weer zelf zijn. Ook hoort journalistiek zo onafhankelijk mogelijk te zijn. Daarom worden de Frontberichten-vloggers voor deze uitzending gefilmd door journalisten.” 

Frontberichten 

In Frontberichten (53 uitzendingen, vanaf het begin van de corona-pandemie) hielden zorgverleners Nederland op de hoogte met vlogs. Het programma werd een begrip en kreeg een Nipkowschijf-nominatie. Bedenker Geertjan Lassche werd in 2020 naar aanleiding van de serie Journalist van het jaar. Jeroen Pauw presenteerde ook de laatste uitzending van Frontberichten, eind mei 2020. Vanwege deze ingelaste uitzending wordt het programma Ik Vertrek (AVROTROS) een week doorgeschoven.

Foto: BNNVARA

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (zodat je ook tv over de grens kunt kijken), Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

2 december 2021 /