Documentaire Alsof ík Palestina heb gestolen van Frans Bromet kijken

De documentaire Alsof ík Palestina heb gestolen van Frans Bromet kijk je aanstaande maandag, 29 november, om 20.25 uur bij KRO-NCRV op NPO2. Een indrukwekkende 2Doc over het Joodse restaurant HaCarmel dat al jarenlang het doelwit is van bedreigingen, vernietigen en brandstichting.

Joods restaurant HaCarmel

Restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg in Amsterdam krijgt telefoontjes in de trant van ‘Kankerjoden, Hitler heeft jullie niet verbrand of doodgemaakt’. Begin 2020 moest de Explosieven Opruimingsdienst uitrukken voor een pakket dat een nepbom bleek te zijn. In de gemeenteraad van Amsterdam werden vragen gesteld over de aanhoudende bedreigingen.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Is dat niet jouw ding? Ontdek dan meer streamtips dankzij Guidinc.

Antisemitisme

Wat is antisemitisme? De meest recente definitie luidt: Antisemitisme is discriminatie, vooringenomenheid, vijandigheid of geweld tegen Joden of Joodse instellingen omdat ze Joods zijn. In Nederland zijn er in 2019 volgens het Meldpunt Antisemitisme van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) 182 incidenten gemeld, en in 2020 135 incidenten. Maar wat is een antisemitisch incident? Is het de vernieling die aangericht is bij het koosjere restaurant HaCarmel?

Israëlische vlag

De eigenaren van het restaurant, vader en zoon Samy en Daniel Bar-On beschouwen het incident als antisemitisch, omdat hun bedrijf een duidelijke Joodse signatuur heeft. Saleh A., de Palestijnse dader van de aanslag zegt dat hij niets tegen Joden heeft, maar wel tegen de Israëlische vlag die aan de gevel van het eethuis wappert en die voor hem symbool staat voor de onderdrukking van zijn volk.

Documentaire Alsof ík Palestina heb gestolen

In het Nederlandse strafrecht is antisemitisme niet strafbaar, maar discriminatie wel. Saleh A. die de ramen van het restaurant insloeg met een knuppel en de vlag stal, werd ‘verminderd toerekeningsvatbaar’ verklaard. Hij is niet veroordeeld voor antisemitisme. Volgens zijn advocaat is hij een anti-zionist, een tegenstander van de regeringspolitiek van Israël die de Palestijnse bevolking onderdrukt. In de documentaire Alsof ík Palestina heb gestolen waagt filmmaker Frans Bromet zich in de loopgraven. Hij onderzoekt hij de dunne lijn tussen antizionisme en antisemitisme. Dit is een productie van &Bromet en KRO-NCRV en is mede mogelijk gemaakt door CoBO.

Foto: KRO-NCRV

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

28 november 2021 /