Anna’s Brains: Anna Gimbrère duikt in technische vragen BN’ers

Anna Gimbrère duikt voor haar nieuwe programma Anna’s Brains met een team uitvinders en wetenschappers in technische vragen van BN’ers. Het programma zie je vanaf maandag 30 augustus om 20.25 uur op NPO3.

Anna’s Brains

Kun je een auto opladen met de bliksem? Waarom is er nog geen zelfrijdende fiets? Is het mogelijk om op lucht te surfen? Wetenschapsjournalist Anna Gimbrère werpt in het populair wetenschappelijke Anna’s brains alles in de strijd om dit soort prikkelende technische vragen van verschillende bekende Nederlanders te beantwoorden. Samen met een team jonge uitvinders en wetenschappers zet ze wetenschappelijke kennis, lef en creativiteit in om tot spectaculaire antwoorden te komen.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer kijktips op Guidinc.

Onmogelijke vragen van BN’ers

In een wereld vol technologie lijkt het soms alsof we technisch alles al kunnen, maar er blijven altijd bijzondere uitdagingen bestaan. Anna Gimbrère en haar team zetten de wetenschap in om schijnbaar onmogelijke vragen van bn’ers op te lossen. Wat volgt is een proces van testen, spectaculaire proeven en experimenten om aan aan het eind van het programma de oplossing te presenteren aan de BN’ers. Net zoals in de wetenschap is ieder proces er een van vallen en opstaan en is het resultaat altijd de moeite waard. Maar of de BN’ers dan ook echt tevreden zullen zijn met de bijzondere oplossing die Anna en haar brains hebben bedacht, zal moeten blijken.

Jonge uitvinders en wetenschappers

In een grote werkplaats vol apparatuur gaan de brains de strijd aan met de natuurwetten. Jonge uitvinders en wetenschappers kijken elk vanuit hun eigen expertise naar het ‘probleem’. Veel kan niet, maar wat kan er wél? Om het probleem te doorgronden wordt er gebrainstormd, op internet gezocht, getekend, er worden animaties gemaakt en praktijktests gedaan. Anna Gimbrère zoekt naar kennis in bestaande laboratoria, praat met wetenschappers en neemt die kennis mee terug naar haar werkplaats en ‘haar’ brains. Samen werken zij in kleine stapjes toe naar het grote finale experiment. Impliciet leggen zij de wetenschap áchter de opdracht bloot. Welke natuurkundige wetten moeten ze bedwingen? En hoe doe je dat? Het antwoord zal gegeven worden in vorm van een bonte stoet nieuwe toepassingen die het leven van de mens, nou… in ieder geval de BN’er, een beetje beter maken.

Tex de Wit: kun je onder water leven?

Cabaretier en schrijver Tex de Wit is de eerste gast in Anna’s Brains. Hij vraagt zich af of je onder water kunt leven. De zeespiegel stijgt, de huizenmarkt is krap, hoe lossen we een steeds groter wordend woontekort op als straks een deel van Nederland onder water staat? Anna Gimbrère besluit samen met haar team na een aantal experimenten een immense duikerklok te gaan bouwen. Een duikerklok is een ruimte waarin mensen zonder duikuitrusting onder water kunnen blijven. Anna brengt een bezoek aan een onderzeeboot van de Marine. Daar leert ze hoe de zuurstofvoorziening is geregeld. Ook gaat Anna naar Italië en bezoekt onderwaterboerderij Nemo’s garden waar basilicum verbouwd wordt. Tijdens de spectaculaire finale worden Tex de Wit en Anna in de duikerklok onder water gelaten. Gaat het ze lukken om onder water te leven?

Anna Gimbrère

Anna Gimbrère (1986) is wetenschapsjournalist en presentatrice. Ze studeerde theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam en wilde astronaut worden. Ze werkte onder meer voor Nationale Wetenschapsquiz, Galileo en Experimensen. In 2018 was Gimbrère kandidaat in De slimste mens. Ze presenteerde Oranje boven, Down Under en De wilde ruimte. Je zag haar ook in TIK M AAN.

Foto VPRO: Gabriela Hengeveld

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

27 augustus 2021 /