Boerke (animatiereeks) van Pieter De Poortere op Canvas

Animatiereeks Boerke volgt Winteruur op. Dit is helemaal iets anders als ‘afsluiter’ van de Canvas-avond. Vier keer per week volgen we de avonturen van de universele loser Boerke in de gelijknamige animatiereeks, gebaseerd op de cartoons van Pieter De Poortere. Met stemmen van Jos Dom, Maaike Cafmeyer, Han Coucke en muziek van Flip Kowlier.

Boerke

De charmante antiheld Boerke, herkenbaar aan zijn grote snor, is nu eens boer of piraat en dan weer ridder of astronaut. Maar welke rol hij ook speelt, altijd loopt het verkeerd af, tot plezier van de kijker. De kleinmenselijke tekortkomingen en zwaktes van Boerke maken hem heel herkenbaar, zodat we naast leedvermaak toch ook vaak medelijden en sympathie voor hem hebben.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

52 afleveringen

Er zijn 52 afleveringen van Boerke. Elke aflevering duurt ongeveer twee minuten en bevat drie grappen die thematisch gebundeld zijn. Dat gemeenschappelijke thema kan gaan van milieuproblematiek, over kunst en film tot sprookjes en nog zo veel meer.

Stemmen Boerke (Canvas)

Boerke is een productie van De Hofleveranciers in samenwerking met animatiestudio Fabrique Fantastique. De muziek werd speciaal gecomponeerd en ingespeeld door Flip Kowlier. De stemmen zijn van Jos Dom (Boerke), Maaike Cafmeyer (vrouwelijke rollen) en Han Coucke (mannelijke rollen).

Cast Boerke

Over Maaike Cafmeyer hebben we de afgelopen jaren al veel geschreven. Je kent haar van haar hoofdrol in De Twaalf, De zonen van Van As, Eigen Kweek en recent zag je haar nog op Streamz in Mijn Slechtste Beste Vriendin. Jos Dom ken je bijvoorbeeld van Spoed en 16+. Han Coucke zag je recent nog in De zonen van Van As als Smurfke, maar je kent hem ook van Bevergem, De Kotmadam en zijn eigen shows.

Pieter De Poortere

“Al enkele jaren na het ontstaan van Boerke begon ik te dromen van een animatieserie. Nu is het eindelijk zover, en het is een echte mijlpaal in mijn tekenaarscarrière!”, aldus Pieter De Poortere.

Het Boerke in elk van ons

Dat de avonturen van stripfiguur Boerke altijd fout aflopen, heeft alles te maken met zijn naïviteit, egocentrisme, ijdelheid en onhandigheid, zowel op praktisch als op sociaal vlak. Hij heeft er geen idee van wat sociaal wenselijk gedrag is en hoe de maatschappij in elkaar zit. Boerke bekijkt onze wereld als het ware als een alien. Hij begint elke onderneming met de beste bedoelingen, maar de zaken draaien telkens anders uit dan hij had gehoopt of verwacht. Ondanks zijn vele menselijke tekortkomingen voelen we als kijker toch sympathie voor dit personage en kunnen we ons met het personage identificeren, want er zit een Boerke in elk van ons.

Universeel personage

Boerke is in de voorbije 20 jaar geëvolueerd van een Vlaams keuterboertje naar een universeel personage, dat verschillende rollen speelt en kan terechtkomen in eender welke situatie en locatie. Maar hij blijft altijd herkenbaar aan zijn ronde hoofd en zijn kenmerkende snor. En natuurlijk loopt het uiteindelijk altijd fout af. Maar tegen de volgende grap is Boerke dat alweer vergeten en loopt hij opnieuw recht in zijn ongeluk.

Maatschappelijke thema’s

De soms cynische humor spreekt vooral jongvolwassenen en volwassenen aan. Maar de soms bijtende humor is niet vrijblijvend. Dit stripfiguur houdt de maatschappij vaak een spiegel voor en met de harde humor worden er vaak hete hangijzers in de maatschappij aangekaart, zoals de vluchtelingenproblematiek, #metoo, milieuvervuiling,… Naast die maatschappelijke problemen bevat de reeks ook vaak verwijzingen naar bekende geschiedenisfeiten, films, sprookjes, kunstwerken, …

Flip Kowlier en Bram Braem

De bijna kinderlijke tekenstijl contrasteert fel met de directe humor. Net zoals in de strips worden er geen dialogen gebruikt. Boerke zegt niets maar maakt af en toe wel wat geluiden (met dank aan Jos Dom). De muziek van Filip Kowlier en de geluidseffecten (door geluidsartiest Bram Braem van Option Media) worden daardoor nog belangrijker omdat ze volledig in dienst staan van de grap, en het verhaal.

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

29 maart 2021 /