Racisme Kennistest met Sahil Amar Aïssa en Natasja Gibbs

Sahil Amar Aïssa en Natasja Gibbs presenteren De Racisme Kennistest bij BNNVARA. Met in het panel Willie Wartaal, Ronnie Flex, Olcay Gulsen, Sanne Wallis de Vries, Pete Wu, Selma Omari en Peter R. de Vries. Te zien op zondag 21 maart om 19.40 op NPO 3.

Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie

“Het was maar een grapje”, is vaak het antwoord wanneer je iemand aanspreekt op een racistische opmerking of ‘grap’. Niemand praat er graag over en er is nog veel onbekend, maar één ding is zeker: racisme is aan de orde van de dag. Op zondag 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, gaan Sahil Amar Aïssa en Natasja Gibbs het gesprek aan over racisme.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

De Racisme Kennistest

In De Racisme Kennistest wordt niet getest hoe racistisch iemand is, maar proberen de presentatoren de kennis over racisme bij het publiek te vergroten en handvatten aan te reiken om racisme aan te kunnen pakken. Wat is institutioneel racisme, hoe ziet alledaags racisme eruit en wat doet het met je geest als je racisme ervaart? En wat kun je met deze kennis doen tegen racisme? De twintig vragen in de Racisme Kennistest zijn de aanknopingspunten voor een goed gesprek met het panel van bekende Nederlanders.

Bekende Nederlanders over racisme

Willie Wartaal, Ronnie FlexOlcay Gulsen, Sanne Wallis de Vries, Pete Wu, Selma Omari en Peter R. de Vries zijn de BN’ers die aanschuiven bij De Racisme Kennistest. Daarnaast hebben Typhoon en trompettist Randell Heye ook nog een speciale video gemaakt. Je ziet ‘m onderaan dit artikel. Zelf kun je via de NPO 3-app ook meedoen aan de test.

Sahil Amar Aïssa

Sahil Amar Aïssa: “Als jonge Marokkaanse Nederlander heb ik heel mijn leven alle soorten racisme meegemaakt. Maar het in je eentje bevechten blijft moeilijk. Hoe reageer je als goede vrienden ineens iets racistisch zeggen of je baas met een “onschuldig grapje” komt? We moeten allemaal samen racisme in alle vormen en maten herkennen om het vervolgens aan te pakken. Het wordt ongemakkelijk, het wordt discussiëren, maar het is zo ontzettend nodig. Ik ben blij dat ik deze Racisme Kennistest mag co-presenteren naast de geweldige Natasja.”

Natasja Gibbs

Natasja Gibbs vertelt: “Kennis over elkaar en onszelf brengt ons dichterbij elkaar. Over racisme en discriminatie praten is voor niemand comfortabel, maar met deze Racisme Kennistest laten we zien dat het wel kan, en dat een gesprek tot verrijkende inzichten en uiteindelijk verandering kan leiden.”

Foto: Annemieke van der Togt

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

18 maart 2021 /