Syrische vluchteling Obada één van grootste YouTubers (documentaire)

De Syrische vluchteling Obada (21) is met zijn 2 miljoen abonnees een van de grootste YouTubers in Nederland. Vanuit zijn oer-Hollandse dorp Angeren neemt hij komische Arabische sketches op. Hij heeft online miljoenen fans in het Midden-Oosten, maar in Nederland vindt hij weinig aansluiting.

De documentaire over Obada ontdek je onderaan dit artikel; daar kun je ‘m meteen kijken.

Niemand kent Obada in Nederland

Niemand kent Obada hier, hij spreekt de taal nauwelijks, en zijn vader vindt zijn YouTube-carrière maar niks. Hoe is het om als jonge vluchteling te voldoen aan de verwachtingen van je ouders als je zelf een andere toekomst voor ogen hebt? Je ziet het in de online documentaire over Obada.

Gevlucht uit Syrië

Op zijn twaalfde vluchtte Obada met zijn ouders, broertjes en zusje uit Syrië en kwam terecht in het Nederlandse Angeren: een dorpje dat nog geen 3000 inwoners telt. Sinds zijn komst worstelt Obada met de Nederlandse taal. Op school wordt hij gepest omdat zijn klasgenoten hem als een vluchteling zien, buren in het dorp roepen tegen hem dat hij terug moet naar zijn eigen land en Nederlandse vrienden maken lukt hem niet.

Meer over de oorlog in Syrië kun je in de award-winnende documentaire For Sama zien.

YouTube kanaal vanuit Oer-Hollandse buurt

Obada zondert zich af en weigert nog naar school te gaan. In stilte begint hij met zijn telefoon video’s op te nemen en monteren. Hij begint vanuit zijn slaapkamertje zijn eigen YouTube-kanaal en groeit uit tot een bekendheid in Arabisch sprekende landen. Zijn Oer-Hollandse buurt, rijtjeshuis en tuin vormen het decor van zijn YouTube-video’s.

YouTube ster in het Midden-Oosten

Jonge Arabieren smullen ervan. In het Midden-Oosten is Obada een ster. Miljoenen jonge fans kijken dagelijks naar zijn video’s. Dit staat in schril contrast met zijn leven in Nederland, want hier kent praktisch niemand hem. In Angeren voelt Obada zich eenzaam en probeert hij de goedkeuring van zijn vader te krijgen die zijn YouTube-carriére maar niks vindt. Zijn ouders hebben hun geliefde Syrië achtergelaten voor een beter leven voor hun kinderen. Daardoor voelt Obada druk om het te moeten maken in ‘het beloofde land’.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Documentaire

In deze korte documentaire onderzoeken we hoe het is om als jonge vluchteling je leven vorm te geven in Nederland. De jonge Obada zoekt in gevecht met zijn omgeving, zijn familie, maar vooral zichzelf zijn weg in de wereld. Obada is een persoonlijk en emotioneel portret van een worstelende jongen die een leven probeert op te bouwen in Nederland. Obada is tot stand gekomen naar idee van Anne Stokvis van contentlabel N=Content en researcher Margot van Oosten. Documentairemaker Sakir Khader heeft dit portret gemaakt.

Sakir Khader

De Nederlands-Palestijnse documentairemaker Sakir Khader (1990) werkte vanaf 2014 voor de Volkskrant en maakte verhalen over de Syrische oorlog en de vluchtelingencrisis. Daarna werkte hij voor Brandpunt en NOS op 3, waar hij onder andere de korte documentaire De ogen van Aleppo maakte over drie Syrische fotografen en Kiezen tussen twee werelden over de nationalistische gevoelens van Turkse Nederlanders. Sakir ontving in 2015 een nominatie voor een Tegel in de categorie verslaggeving voor zijn serie verhalen over mensensmokkelaars en in 2017 in de categorie ‘talent’ voor zijn documentaire over vluchtelingen die zich terug laten smokkelen naar Syrië. In 2020 maakte hij voor de VPRO en Vice Studios zijn eerste serie: De puinhopen van Irak.

Documentaire kijken over YouTuber Obada

Foto: Sakir Khader

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

5 maart 2021 /