Is vader Signe Zeilich-Jensen moordenaar van Olof Palme

Is de vader van Signe Zeilich-Jensen de moordenaar van de Zweedse premier Olof Palme? De Zweed werd 35 jaar geleden op 28 februari 1986 vermoord. In de 2Doc: Palme, papa en ik onderzoekt Signe Zeilich-Jensen of haar vader het gedaan kan hebben. Deze bizarre zoektocht naar het duistere verleden van haar vader is vanavond – dinsdag 2 maart – om 22.35 uur te zien op NPO 2.

Onopgeloste moord op Olof Palme

Het verhaal begint op 30 april 2020 als Signe Zeilich-Jensen een bericht ontvangt van een onbekende man. De naam van haar vader klinkt in de wandelgangen rond de, dan nog steeds, onopgeloste moord op de Zweedse premier Olof Palme, 35 jaar geleden op 28 februari 1986. Signes vader was een academicus, een alcoholist, een yogaleraar, een casanova en een geweldige verhalenverteller. Zijn leven was gevuld met avonturen en controverses. Toen de man in 1992 overleed, was zijn gezin toch wel opgelucht.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Signe Zeilich-Jensen

Met haar partner, de documentairemaker Niek Koppen, besluit Signe Zeilich-Jensen op onderzoek te gaan. Ze wil de waarheid achterhalen rond de mogelijke rol van haar vader bij de moord. De oorsprong van de geruchten blijkt een op internet gepubliceerd interview met één van zijn drie ex-vrouwen te zijn. Zij is ervan overtuigd dat de vader van Signe de moord heeft gepleegd. In de film ontmoet Signe familieleden, collega’s en vrienden van haar vader om een beter beeld te krijgen van wie hij was. Tevens onderzoekt ze ook de journalistieke lijn. Is er bewijslast?

Bewijs voor betrokkenheid vader

Niet haar vader maar Stig Engström is op 10 juni 2020 postuum aangewezen als de moordenaar van Olof Palme. Veel onderzoekers zijn ervan overtuigd dat hij niet de dader kan zijn. Dus wanneer het archief van het Palme-onderzoek in juni 2020 opengaat, zoekt Signe naar bewijs van de mogelijke betrokkenheid van haar vader. Tijdens haar zoektocht vindt ze aanwijzingen die leiden naar een geheim genootschap dat verband houdt met de Swedenborg-kerk. Elke zaterdag kwam daar een groep rechts-extremisten bijeen die mogelijk de aanslag hebben gepleegd. Signe ontdekt ook dat haar vader eenzelfde type revolver bezat, waarvan wordt aangenomen dat Palme daarmee is gedood. Uiteindelijk reist ze naar IJsland, waar haar vader woonde. Ze onderzoekt waar hij was op die bewuste 28 februari 1986.

Reconstructie

Signe Zeilich-Jensen vertelt over haar documentaire. “Deze film probeert niet het mysterie van de moord op Palme op te lossen. Het is een reconstructie van wie mijn vader was en hoe zijn persoonlijke overtuigingen en geschiedenis onderdeel werden van de geruchten en complottheorieën rond de Palme-moord. De film laat ook zien hoe de Zweedse samenleving, net als ik, het verleden liever wil vergeten.”

De documentaire is een productie van Selfmade film in coproductie met VPRO.

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

2 maart 2021 /