Teun van de Keuken is ‘De vuilnisman’

Teun van de Keuken duikt in ons afval voor het nieuw KRO-NCRV programma De vuilnisman. Te zien vanaf vanavond – zondag 28 februari –  op NPO 2 om 20.25 uur.

Tv-programma over afval

Alleen al in Nederland wordt er zo’n 60 miljard kilo vuilnis per jaar geproduceerd. Maar waar laten we al die troep? Producenten, vuilverwerkers en overheden scheppen allemaal op over recycling, oftewel: de circulaire economie. “Afval bestaat niet”, zeggen de afvalverwerkers. Maar klopt dat eigenlijk wel? In zes afleveringen zet Teun van de Keuken de smerigste kant van onze consumptiemaatschappij in de schijnwerpers. Onze afvalverwerking blijkt een complexe industrie te zijn geworden waarin veel gekke dingen gebeuren.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

De vuilnisman

In elke aflevering van De vuilnisman neemt Teun van de Keuken één afvalstroom onder de loep: van de bekende grijze kliko of vuilniszak tot het plasticprobleem. Van gigantische industriële reststromen uit de staalindustrie tot lozingen door grote chemieconcerns. En waarom breekt er eigenlijk zo ontzettend vaak brand uit bij zoveel afvalbedrijven?

Teun van de Keuken

Teun van de Keuken: “Nog niet eens zo heel lang geleden was afval een probleem waar we als maatschappij vanaf moesten. Nu is het een miljoenenbusiness geworden. Mooie praatjes spelen een grote rol. In De vuilnisman ga ik onderzoeken hoeveel daarvan nu echt waar is.” Of zoals de omroep het omschrijft: “De vuilnisman is een onthullende en fascinerende serie, die de kijker dwingt na te denken over de onophoudelijke stroom afval die we met zijn allen produceren.”

Afval importeren

In de eerste aflevering volgt Teun van de Keuken het spoor van ons huisvuil en komt hij erachter dat afval nog wel degelijk bestaat. In plaats van onze afvalberg terugdringen, importeren we de rotzooi uit andere landen. De oven moet immers branden. En wat doen we met alle as die na het verbranden overblijft? De vuilnisbelt blijkt lang niet zo ver weg als we dachten.

Foto: KRO NCRV

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

28 februari 2021 /