Erik Scherder duikt in volkse wijsheden

Erik Scherder legt volkse wijsheden onder de wetenschappelijke loep in het nieuwe EO-programma Erik Scherder Onderzoekt. Iedere maand gaat hij op zoek naar de verrassende wetenschap achter alledaagse thema’s als eenzaamheid, geloven, lastige keuzes en vooroordelen. Te zien vanaf vanavond – donderdag 4 februari – maandelijks om 20.25 uur bij de EO op NPO2.

Erik Scherder Onderzoekt

Is gedeelde smart ook echte halve smart? Waarom maakt onbekend, zo onbemind? En klopt het wel dat we eerst willen zien voordat we het echt geloven? In de nieuwe, vijfdelige serie Erik Scherder Onderzoekt legt de bekende professor oude tegeltjeswijsheden onder de loep. Want zijn er wel wetenschappelijke bewijzen voor die volkse waarheden? Op zijn kenmerkende, enthousiaste manier gaat de hersenprofessor op onderzoek uit. Hij doet iedere aflevering verrassende wetenschappelijke experimenten op straat, ontmoet briljante collega-wetenschappers met bijzondere inzichten en stapt in de tijdmachine om lessen te leren uit het verleden.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Wat hebben we aan wetenschap?

Met zijn tocht langs experimenten en experts zoekt Erik Scherder een antwoord op de vraag: wat hebben jij en ik nu aan al die wetenschap? In de afleveringen van deze nieuwe wetenschapsserie gaat hij aan de hand van de volgende tegeltjeswijsheden op onderzoek uit.

Tegeltjes wijsheden

  • Gedeelde smart is halve smart
  • Kiezen doet verliezen
  • Onbekend maakt onbemind
  • Eerst zien dan geloven
  • Eerlijk duurt het langst

Wist je dat deze professor ook tal van interessante boeken heeft geschreven. Aanrader om deze bijzondere tijd door te komen.

Eenzaamheid en een bak met ijswater

Wat heeft een bak met ijswater te maken met eenzaamheid? Het wordt allemaal duidelijk in het wetenschappelijke experiment dat Erik Scherder uitvoert met voorbijgangers op straat in de allereerste aflevering van deze nieuwe wetenschapsserie op tv. Evenals in voorgaande series duikt de bekende hoogleraar niet in de theoretische studieboeken of in de stoffige studeerkamer. Maar trekt de professor trekt erop uit. Daarbij duikt hij in alledaagse kwesties en vragen die ons persoonlijk raken.

Erik Scherder

Hersenprofessor Erik Scherder vertelt over zijn nieuwe programma: “Wetenschap wordt best vaak als iets abstracts gezien. Wat ik fascinerend vind is dat ik nu kan laten zien hoe de toepassing van die wetenschap op zoveel fronten werkt in het alledaagse. Als het mij lukt om ook maar een iemand te helpen in hun alledaags leven, is het wat mij betreft al helemaal gelukt!”

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

4 februari 2021 /