Zo gaan internetoplichters aan het werk – docuserie Bait

Hoe zit de wereld van internetoplichting in elkaar en wie zitten erachter? In de vierdelige documentaireserie Bait gaat onderzoeksjournalist en filmmaker Anthony van der Meer op onderzoek uit. Te zien vanaf vanavond – donderdag 14 januari – om 21.00 uur bij PowNed op NPO 3.

Bait

De nieuwe docuserie Bait (NPO 3) laat van A tot Z zien hoe internetoplichters te werk gaan. Anthony van der Meer gaat samen met een klein team van vrienden en zijn vriendin op onderzoek uit. Hij duikt in het netwerk van internationale oplichters. Door hun eigen methodes tegen ze te gebruiken, probeert hij de internetoplichters in de val te lokken. Zo geeft hij een unieke inkijk in hun handelswijze, van phishing tot datingfraude.

Maria Genova schreef eerder al een boek over identiteitsfraude: Komt een vrouw bij de hacker.

Internetoplichters

Een keurig Engelssprekende helpdeskmedewerker die toegang wil tot je computer om een virus te verwijderen. Een online vlam die je elke dag de liefde verklaart en plotseling je hulp nodig heeft bij een banktransactie. In werkelijkheid gaat het om sluwe criminelen die maar op één ding uit zijn: je geld. Met welke hacks en babbeltrucs lokken ze hun slachtoffers in de val? En welke mensen schuilen er achter deze oplichtingspraktijken?

Confrontatie met oplichters

Anthony van der Meer zet een val op en doet zich samen met een klein team voor als nietsvermoedende burgers. Wanneer de oplichters denken te slagen in hun plan, worden de rollen omgedraaid. Niet de oplichters krijgen controle over elektronische apparaten, maar andersom. Met slim speurwerk wordt hun locatie getrackt, hun identiteit achterhaald en kunnen we zelfs meekijken en -luisteren in hun huis. Zo wordt de volledige werkwijze in kaart gebracht en komen ze er achter hoe de buit wordt witgewassen. Tijd voor een confrontatie!

Anthony van der Meer

Anthony van der Meer: “Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor de duistere kant van het internet en cybercrime. De criminelen gaan vaak geraffineerder te werk dan je zou verwachten. In dit programma zoeken we van A tot Z uit hoe verschillende oplichtingspraktijken in elkaar steken en lokken we de oplichters zelf in de val. Als je eenmaal weet hoe ze werken, kun je jezelf hier ook beter tegen weren.”

Rats and Slaves

Eerder maakte Anthony van der Meer voor NPO 3 de film ‘Rats and Slaves’ (2019), waarin hij de levendige digitale handel in gehackte computers onderzoekt en de eenvoudig te gebruiken hacktools om deze computers mee over te nemen.

Uitzenddata van Bait

Bait wordt geproduceerd door NewBe en is te zien op NPO 3 op donderdag 14 en 21 januari om 21:00 uur en op donderdag 18 en 25 maart om 21:55 uur. Elke aflevering duurt 40 minuten. Klik hier om meer nieuwe programma’s te ontdekken, die je in de tussentijd kunt kijken.

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

Wil jij VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een klein percentage van bestellingen bij de volgende webshops: Bol.com en Coolblue. Kost jouw niets extra's, maar het zorgt ervoor dat ik deze website verder kan ontwikkelen.

14 januari 2021 /