Explosieven Opruimings Dienst (EOD) bij RTL 5

De Explosieven Opruimings Dienst (EOD) wordt vanaf vandaag – dinsdag 5 januari – om 20.30 uur gevolgd bij RTL 5. Wist je dat zij maar liefst 2500 keer per jaar uitrukken om levensbedreigende explosieven onschadelijk te maken?

Explosieven Opruimings Dienst

We staan er niet bij stil, maar op het land en in het water liggen nog duizenden onontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog. In E.O.D.: Explosieven Opruimings Dienst volgen we mannen en vrouwen die op pad gaan om met gevaar voor eigen leven deze bommen voor ons te ruimen. Wat komt er allemaal kijken bij het onschadelijk maken van explosieven? Hoe is het explosief op die plek terechtgekomen? Het antwoord op deze vragen zie je vanaf dinsdag 5 januari in het nieuwe programma van RTL 5 (en natuurlijk op Videoland).

 Bombrieven, handgranaten, landmijnen en andere bommen…

De EOD werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht. Bevrijd Nederland vol lag met landmijnen, granaten en andere bommen die op een veilige manier onschadelijk gemaakt moesten worden. Ruim 75 jaar later is deze enorme klus nog niet geklaard. De EOD heeft zijn handen nog steeds vol aan het ruimen van deze explosieven. De EOD komt ook in actie bij geïmproviseerde explosieven, zoals bombrieven, verdachte pakketjes en handgranaten. Criminelen gebruiken deze bij bijvoorbeeld plofkraken, bedreigingen, afrekeningen en aanslagen.

Grondgebonden compagnie Soesterberg & Maritieme compagnie Den Helder

In E.O.D.: Explosieven Opruimings Dienst komen de Grondgebonden compagnie in Soesterberg en de Maritieme compagnie in Den Helder in beeld. We volgen de teams bij het veiligstellen, onschadelijk maken en het laten ontploffen van explosieven. Ze duiken in de historie om te ontdekken hoe het explosief op die plek terecht is gekomen. En ook de vinder komt aan het woord. 

E.O.D.: Explosieven Opruimings Dienst is een productie van Vincent TV Producties. Vanaf dinsdag 5 januari acht weken lang om 20.30 uur te zien bij RTL 5 en bij Videoland.

Foto: Vincent TV Producties.

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

5 januari 2021 /