Houdoe Brabant: docu over Brabantse emigranten

Wat hebben het Amerikaanse plaatsje Little Chute en Oost-Brabant met elkaar te maken? In KRO-NCRV Kruispunt: Houdoe Brabant een verhaal over Brabantse emigranten (en hun nazaten) die nooit vergaten waar ze vandaan kwamen. Over de kracht van thuis, van de oorspronkelijke wortels, die altijd blijven trekken. Een interessante documentaire, die ik graag tip.

Brabantse molen in Amerikaanse Little Chute

2013. Een klein krantenbericht wekt de nieuwsgierigheid van twee Brabantse filmmakers. In Little Chute, een klein dorpje in de staat Wisconsin in de Verenigde Staten, is een Brabantse molen gebouwd. Waarom? Diny van Hoften en Manon van Bergen ontdekken dat van 1848 tot en met 1960 veel katholieke Nederlanders, voornamelijk uit Oost-Brabant, naar Little Chute en de daarom liggende dorpen trokken. In dit gebied, genaamd The Fox Valley, bleven ze generaties lang bij elkaar wonen en hielden vast aan hun geloof en hun cultuur. Ver van huis stichtten zij hun eigen stukje Brabant.

Brabants erfgoed

KRO-NCRV Kruispunt toont met ‘Houdoe Brabant’ dit levende Brabantse erfgoed. Aan het woord komen de laatste emigranten, die in 1960 uit Nederland vertrokken. Ze zijn inmiddels op leeftijd en blikken terug op de keuzes die ze hebben gemaakt en het leven in Brabant en Amerika. Ook hun nazaten blijken zich nog sterk verbonden te voelen met het thuisland van hun (voor)ouders en houden typisch Brabantse tradities in ere.

Brabanders emigreren naar Amerika

De genealogen Willem Keeris en Wim Rovers van de heemkundekring Uden houden de band tussen Amerika en Oost-Brabant in leven. Ieder jaar gaan ze samen naar The Fox Valley om daar de archieven in te duiken, op zoek naar oude foto’s en nog onontdekte familielijnen. De stamboomonderzoeken van Wim en Willem zijn goud waard voor de nazaten van de Brabantse emigranten.

Houdoe Brabant

Houdoe Brabant gaat over thuis, ver weg van huis. Een stukje Brabant in Amerika. Deze documentaire is een Kruispunt special. Houdoe Brabant. Brabants thuisgevoel in den vreemde is te zien maandag 21 december om 22.50 uur bij KRO-NCRV op NPO 2. Klik hier voor meer interessante programma’s.

Foto: KRO NCRV – Houdoe Brabant – Molen in Little Chute

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

21 december 2020 /