John de Mol in 125ste aflevering TV Monument

John de Mol staat centraal in de 125ste aflevering van TV Monument bij Omroep Max. Tv-chroniqueur Han Peekel zet hem in de schijnwerpers op 3 januari om 23.00 uur op NPO 1. Het nieuwe seizoen van dit programma start op maandag 21 december met een portret van Marcel van Dam.

TV Monument

TV Monument is al twaalf jaar een eerbetoon voor mensen die een opmerkelijke rol spelen of speelden in de wereld van televisie, het medium dat in 2021 alweer 70 jaar bestaat. Niemand minder dan John de Mol heeft de hoofdrol in de jubileumaflevering van tv-chroniqueur Han Peekel. In de aanloop naar deze uitzending kun je genieten van afleveringen met onder andere Marcel van Dam, Jeroen van der Boom, Tineke de Nooij en Humberto Tan. Later zien we ook nog een uitzending met Jan Slagter.

John de Mol

De afgelopen twintig jaar heeft John de Mol, de meest bepalende persoonlijkheid uit de geschiedenis van het medium televisie, nauwelijks interviews gegeven over zichzelf. Voor Han Peekel maakt hij een uitzondering. De Mol vertelt in de uitzending onbevangen over zijn rol – met vallen en opstaan – als televisieproducent. Ook zijn jarenlange samenwerking met die andere markante persoonlijkheid, Joop van den Ende komt op onthullende wijze aan bod. Joop vertelt openhartig over de succesvolle samenwerking met John, die hen beiden miljardair maakte.

John de Mol maakte onder andere geschiedenis met Big Brother; het programma dat in 2021 weer van start gaat in Nederland én Belgie.

Marcel van Dam

Marcel van Dam was dé meest opmerkelijke voorzitter van een omroep. Geboren in een kinderrijk gezin, tekende de Tweede Wereldoorlog zijn vroege jeugd. Zijn vader, politieman in Utrecht, weigerde in 1942 om Joden te arresteren. Het gehele gezin moest onderduiken. Jarenlang had de kleuter Van Dam geen enkel contact met zijn ouders. Na zijn puberteit ontwikkelde Marcel zich op glanzende wijze. Als geboren meesterdebater vond hij de weg in de politiek en werd kamerlid, staatssecretaris en later minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Maar ook televisie boeide hem al vroeg in hoge mate: hij werd de eerste ombudsman op televisie en maakte veel discussieprogramma’s. Zo presenteerde hij het fameuze De Achterkant van het Gelijk, waarmee hij de Nipkowschijf won. Aan tv-chroniqueur Han Peekel onthult Van Dam zijn eigen achterkant van het gelijk. Hij was en is geen gemakkelijk mens en schuwde een stevige discussie niet. Zijn rijke en eigen taalgebruik, met zijn kenmerkende stemgeluid, maken dit TV Monument tot een bijzondere aflevering.

Marcel van Dam, maandag 21 december om 17.05 uur op NPO 1

Jeroen van der Boom

Jeroen van der Boom is meer dan zomaar een zanger, hij wordt ook wel ‘de Pianoman’ genoemd. Aan tv-chroniqueur Han Peekel vertelt hij openhartig zijn levensverhaal. Jeroen toont zijn ziel aan het publiek in dit TV Monument. Emotie, hartelijkheid en oprechtheid zijn de pilaren waarop zijn carrière is gebouwd. Als zoon van een noeste politieman is Jeroen een stoere verschijning, vaak gehuld in een leren jack. Hij maakte furore als één van De Toppers en een respectabel aantal nummers van de zanger belandden hoog de hitlijsten. Tot slot maakte Jeroen van der Boom ook als televisiepresentator opmerkelijke programma’s.

Jeroen van der Boom, dinsdag 22 december om 17.05 uur op NPO 1

Tineke de Nooij

In TV Monument belicht programmamaker Han Peekel personen die iconisch zijn voor de mediageschiedenis. En daar hoort radiolegende Tineke de Nooij natuurlijk bij! In TV Monument kijken we met Tineke terug op haar enerverende leven en horen we wat collega’s uit het vak over haar en haar werk te zeggen hebben. Tinekes carrière begon bij de zeezender Radio Veronica. Ze maakte niet alleen radio, maar ook tv-documentaires en introduceerde de middagtelevisie in Nederland. Ze won vele prijzen, waaronder een RadioBitches Oeuvre Award, de ere-Zilveren Reissmicrofoon en de Marconi Award. De Nooij is nog wekelijks te horen met haar TinekeShow op NPO Radio 5. Zestig jaar zit ze nu in het radio- en televisievak, en dat werd bij MAX uitbundig gevierd. Op de radio, met een heuse podcast en op tv, met onder meer deze speciale aflevering van TV Monument, die chroniqueur Han Peekel van haar maakte.

Tineke de Nooij, donderdag 24 december om 17.05 uur op NPO 1

Humberto Tan

Humberto Tan werd opgevoed door zijn moeder in de Bijlmer en met een vader op de achtergrond in Suriname. Hij werd “Meester in de rechten, maar het recht niet meester”, zoals hij zelf zegt. Op jonge leeftijd belandde Humberto Tan als presentator op televisie, bij verschillende sportprogramma’s en het NOS Journaal. Aan tv-chroniqueur Han Peekel vertelt hij op ontroerende wijze over zijn jeugd en het leren leven met discriminatie. Zijn opus magnum is zonder twijfel RTL Late Night, waarvan meer dan duizend uitzendingen werden gemaakt. De opkomst en de ondergang van dat programma wordt op onthullende wijze door hem beschreven. Tijdens het interview lopen de emoties soms hoog op, waardoor de kijker de ware Humberto Tan leert kennen: een warm oprecht menselijk betrokken persoon. Zijn motto in het leven is een uitspraak van zijn overleden moeder: “Wanneer je bang bent om te vallen, kun je beter alvast gaan liggen.”

Humberto Tan, woensdag 30 december om 17.05 uur op NPO 1

Jan Slagter

Hij is de bekendste omroepvoorzitter van het bestel. Jan Slagter is de oprichter van Omroep MAX, een omroep voor ouderen die nu 15 jaar bestaat, en is inmiddels niet meer weg te denken uit het bestel. Vijftien jaar geleden waren er voorzitters van andere omroepen, die weigerden om Jan een hand te geven. Nu is hij een factor van belang in de wereld van de media in Hilversum. MAX heeft inmiddels een vaste plaats gekregen in het kijkgedrag en de waardering van televisiekijkers.

Ook is Jan de oprichter van Stichting MAX Maakt Mogelijk, met deze stichting worden ouderen in binnen- en buitenland geholpen. Hoewel hij niet graag over zichzelf vertelt, spreekt hij met tv-chroniqueur Han Peekel frank en vrij over zijn jeugd, zijn strenge opvoeding en geloof, over het oprichten van Omroep MAX en zijn grote persoonlijke betrokkenheid bij het wel en wee van ouderen. We zagen Jan Slagter recent nog op tv in Missie Max en het MAX Kerstconcert.

Jan Slagter, zaterdag 9 januari om 17.05 uur op NPO 1

Han Peekel

Han Peekel werkt sinds 1963 in de media. Hij debuteerde als presentator bij Radio Veronica en werkte later voor de radio. In 1975 werd hij naar de televisie gehaald en presenteerde hij de talkshow Heel de mens. Sinds 1980 is Han onafhankelijk televisieproducent en produceerde hij in Nederland, België en Duitsland een groot aantal televisieprogramma’s. Peekel is de Founding Father van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en heeft zich ontwikkeld tot chroniqueur van de geschiedenis van televisie. Hij maakte afleveringen van TV Monument over onder anderen Mies Bouwman, Willem Duys, Ramses Shaffy, Youp van ’t Hek, Toon Hermans en Adèle Bloemendaal.

Onvergetelijke televisiemomenten

TV Monument heeft als doel om op een positieve manier een persoonlijkheid in beeld te brengen. Dit door middel van eigen, unieke interviews en door dankbaar gebruik te maken van de archieven van Beeld en Geluid. Han Peekel maakt de monumenten met passie en grote liefde voor het medium. Het zijn vaak persoonlijke ontboezemingen, waardoor de kijker meer begrip en een beter beeld krijgt van de hoofdpersoon. Maar TV Monument is vooral een prikkeling van de herinnering, aan mooie en onvergetelijke televisiemomenten.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

20 december 2020 /