Marc Van Ranst in Het Huis bij Eric Goens

Marc Van Ranst is vanavond (op dinsdag 8 december 2020) te gast in Het Huis bij Eric Goens op Eén. Dé man waar we dit jaar niet omheen konden, doet zijn verhaal. En dat is even wennen. Marc van Ranst geeft graag tekst en uitleg bij de coronacijfers, maar over zichzelf praat hij niet zo graag. In Het Huis komt de viroloog even tot rust en leren we als kijkers hem – dankzij Eric Goens – steeds beter kennen.

Wist je trouwens dat hij momenteel aan een boek werkt over corona: Virologica.

Gebeten door het virus

Eric Goens wil dat de professor virologie zich meteen thuis voelt in het Huis. En daarom begint hij met een experiment. Met stofjas en veiligheidsbril wandelt professor ‘Gobelijn’ de tuin in. Op een tafeltje bij de vijver liggen enkele ingrediënten en labo-attributen: zwavelzuur, een vijzel, een bunsenbrander en enkele proefbuisjes. Met pretoogjes herinneren die dingen Marc aan zijn kindertijd en zijn labo thuis in de kelder. Daar experimenteerde hij uren met spullen die hij ging vragen bij apothekers. “Af en toe een ontploffing, dat maakt het leven draaglijker. Misschien moeten we buskruit maken om het virus te verslaan.  But don’t try this at home !”, aldus Marc Van Ranst.

Wist je dat Marc van Ranst het informatieve kinderboek Monsterlijke microben heeft geschreven?

Bellen met Neil Armstrong?

In de fotokamer ontdekken we nog meer over het verleden van de professor. Maak kennis met de ADK (Algemene Detective Club) en DDS (De Dappere Speurders): zelf opgerichte vriendenclubjes waar de jonge Marc Van Ranst zijn fantasie kwijt kon.  “Ik kan me perfect herinneren hoe blij ik toen was.” En klopt het dat hij als kind ooit met Neil Armstrong heeft gebeld?

‘Ik kan niet anders’

In dit pandemiejaar dook de viroloog overal op (waarbij ik hem leerde kennen in Helden Van Hier: Corona). Je kon geen krant openslaan, geen televisie of radio opzetten of je kreeg Marc Van Ranst te horen.  Het lijkt of er bij hem meer dan 24 uur in een dag zijn. Maar de prof nuanceert: “Ik zeg meer neen dan ja. Mensen zien me veel in Het Journaal, maar die opnames duren allemaal niet zo lang als bij Het huis.” Het is een moordend tempo. Met nauwelijks 4 tot 5 uur slaap per nacht beseft de wetenschapper dat hij roofbouw pleegt op zijn lichaam. “Maar ik kan niet anders.”

En daar is de sportkamer.  Het waanzinnige levensritme laat zich voelen tijdens de sportproeven. De tijd dat de jonge Marc Van Van Ranst de hoogste bergtoppen bedwong, is iets uit een ver verleden. De resultaten delen de viroloog in bij de risicogroep voor het coronavirus.

Dreigementen

En dan zijn er ook nog de anonieme dreigtelefoontjes en de haatmails, het voortdurende steekspel op de sociale media. “Hoe langer de pandemie duurt, hoe meer tegenkanting er ook komt. Normaal. Je brengt boodschappen die mensen niet graag horen.  Last en ambras, dat hoort erbij.  Ik kan veel doen, maar plooien niet. Dat is geen optie.”

Zalm uit de vaatwasmachine

Na een aperitiefconcert in de tuin is het tijd voor een tweede experiment: koken. Want ook dat is voor de professor een combinatie van scheikundige processen en het zorgvuldig afmeten van ingrediënten. Ontdek het receptenboek van Marc Van Ranst. Met als hoofdgerecht: zalmpapillot. Benodigdheden: zalm, dille, bieslook, peper en zout en … een vaatwasmachine.

Ongewoon lange nachtrust

Na een ongewoon lange nachtrust in het Huis – voor één keer langer dan vijf uur – wacht er nog een onverwachte verrassingsgast aan het ontbijt. Er wordt met scherp geschoten. Deze uitzending van Het huis met Marc Van Ranst zal knallen, letterlijk en figuurlijk.

Het huis is een programma van Het nieuwsHuis voor Eén. Eerder in dit seizoen maakten we al uitgebreid kennis met Rik Verheye, Jacques Vermeire, André Hazes en Siska Schoeters.

Te zien om 20.40 uur op Eén en via VRT NU.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

8 december 2020 /