Zestig jaar Sportweekend

Sportweekend bestaat zestig jaar! Geen weekend gaat voorbij zonder dat dit programma het laatste nieuws brengt voor alle sportliefhebbers. In 60 jaar Sportweekend blikt sportjournalist Sammy Neyrinck terug op meer dan en halve eeuw sportverslaggeving op de Vlaamse televisie.

Weet je dat als je alle afleveringen aan één stuk door zou terugkijken dat je dan meer dan 100 dagen bezig bent? Er is namelijk bijna 2.500 uur aan sportverslaggeving.

Van pioniers tot vertrouwde gezichten

Sammy Neyrinck laat alle protagonisten aan het woord. Zij hebben van Sportweekend tenslotte een van de best bekeken, langstlopende en populairste televisieprogramma’s van de openbare omroep gemaakt. Van de pioniers uit de jaren zestig van de vorige eeuw tot de vertrouwde presentatoren van nu. Hugo Symons, Louis De Pelsmaeker, Ivan Sonck, Carl Huybrechts, Alain Coninx, Dirk Abrams, Dirk De Weert, Mark Uytterhoeven, Frank Raes, Stef Wijnants, Ruben Van Gucht en Maarten Vangramberen: ze zijn er allen bij. Allemaal vertellen ze over wat er zich de voorbije tientallen jaren voor en achter de schermen van de tv-sportredactie heeft afgespeeld. Aangevuld met bekende en al lang vergeten fragmenten uit het rijkgevulde sportarchief van de VRT.

Wist je dat veel van de Sportweekend-gezichten boeken hebben geschreven? Niet alleen over sport(ers), maar zelfs over wijn. Klik op de bovenstaande namen en ontdek er meer over.

Gescheidenis

In de nazomer van 1960 kwam Sportweekend voor het eerst op de buis. Sindsdien is het een van de langstlopende en populairste televisieprogramma’s van de openbare omroep. In deze eerste aflevering van 60 jaar Sportweekend wordt in vogelvlucht teruggeblikt op de beeldrijke geschiedenis van het programma dat inmiddels zes decennia jong is. Samen met de presentatoren van vroeger en nu (zoals Ruben Van Gucht, die je laatst ook zag in Op de man af). (zondag 6/12)

Making-of Sportweekend 1960-1990

De geschiedenis van Sportweekend is perfect op te splitsen in twee hoofdstukken van telkens dertig jaar. In de tweede aflevering van 60 jaar Sportweekend worden de pioniersjaren onder de loep genomen: van de gouden jaren zestig tot eind jaren tachtig van de vorige eeuw. (zondag 13/12)

Making-of 1990-2020

De voorbije zestig jaar zijn er drie programma’s onafgebroken op de Vlaamse televisie geweest. Sportweekend is daar één van. De andere twee zijn Het journaal en Pano(rama). Deze aflevering van 60 jaar Sportweekend draait rond wat er de voorbije dertig jaar is gebeurd voor en achter de schermen van een van de best bekeken televisieprogramma’s in ons taalgebied. Vanaf de komst van de Vlaamse Televisiemaatschappij, of kortweg VTM, tot nu. (zondag 20/12)

Vele levens van Sportweekend

Het sportprogramma staat nu al zestig jaar aan de zijlijn of aankomststreep van elke historische sportprestatie in binnen- en buitenland. Of dat nu in het voetbal of wielrennen was, of in een andere topsport. In deze laatste aflevering wordt teruggekeken op de verslaggeving van de belangrijkste momenten in de Vlaamse en internationale sportgeschiedenis. De vertrouwde presentatoren van Sportweekend vertellen over hun beste jaren op de tv-sportredactie van de openbare omroep. (zondag 27/12)

60 jaar Sportweekend: vanaf 6 december elke zondag om 21.25 uur op Eén (na Black-out dus).

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

6 december 2020 /