2Doc Dierbaren: vreugde en verdriet in dierenasiel

In 2Doc: Dierbaren van Saskia Gubbels zijn we aan de hand van een onophoudelijke stroom afgedankte huisdieren getuige van het dagelijks leven in een dierenasiel. Deze documentaire is te zien op 23 november te zien om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Ik ben sowieso een liefhebber van 2Doc’s – heb jij recent die met Magalie Alpaerts gezien? Deze Vlaamse is onterecht beschuldigd van kindermisbruik. En van de week volgt ook – het volgens mij indrukwekkende – Bruce.

Documentaire Dierbaren van Saskia Gubbels

Levensgevaarlijke honden, zielige straatkatjes en gedumpte konijnen: verzorgers en vrijwilligers trotseren met een hart vol dierenliefde de stank en agressie waarmee ze dagelijks geconfronteerd worden. En ook beleven we met hen de vreugde en het verdriet als het goed of slecht gaat met de dieren. 

Met aandachtige verzorging en training worden de ‘kanshebbers’ weer opgeknapt en klaargestoomd voor een match met een mogelijk nieuw baasje. Alles draait erom de verschoppelingen een nieuw thuis te geven. Het asiel is een toevluchtsoord waar mensen onvoorwaardelijke liefde geven en troost vinden bij hun dierbaren. 

Huisdieren als statussymbool

In een wereld vol leed bokst een kleine gemeenschap van kwetsbare dieren en liefhebbende mensen tegen de tijdgeest waarin liefde en mededogen langs de meetlat van de consument ligt. Huisdieren zijn metgezellen, maar ook statussymbolen, waar steeds hogere eisen aan gesteld worden. Via de dieren ervaren we de liefde en zorg van het personeel dat, vanaf het moment dat een dier aankomt, begint met testen, keuren en werken aan het wankele herstel van de vaak verwaarloosde beesten.

Met de grootst mogelijk toewijding maken ze de asieldieren klaar tot het moment dat ze gezond naar een nieuw baasje kunnen. Of, als ze niet meer te redden zijn, te laten inslapen. In de microkosmos van het dierenasiel worden vragen opgeroepen over de verhouding tussen mens en dier.

Dierbaren is 2Doc IDFA Primeur

Dierbaren is geselecteerd voor de IDFA Competition for Dutch Documentary en is één van de vijf 2Doc IDFA Primeurs. De film heeft hiervoor ook een Engelse titel gekregen: ‘Sheltered’. De documentaire gaat in première tijdens IDFA op 19 november in Eye Filmmuseum (afhankelijk van de corona-maatregelen).

Dierbaren is een film van regisseur Saskia Gubbels  en is een coproductie van DOXY Films en BNNVARA. Deze documentaire is gefilmd in DOA het asiel van Amsterdam.

Foto: BNNVARA – Doxy

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

12 november 2020 /