Heel Holland Kakt: Make Holland Great Again over poep

Make Holland Great Again komt met een ‘grote’ boodschap: Heel Holland Kakt. Sahil Amar Aïssa en zijn team doorbreken het taboe rondom poepschaamte. Wist je namelijk dat er in Nederland veel mensen last hebben van toiletangst, poepschaamte en problemen met obstipatie. Deze aflevering is te zien op woensdagavond 4 november om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Poepschaamte kan grote gevolgen hebben voor gezondheid

59% van de vrouwen en 44% van de mannen wil niet op werk, school of een openbare plek naar de wc. Als je die cijfers hoort, moet je misschien een beetje lachen. maar op lange termijn kan dit echt flinke gevolgen hebben voor je gezondheid. Denk aan verstopping, het uizakken van je darmen, psychische klachten of bijvoorbeeld geen seks meer durven te hebben. Obstipatie kan in extreme gevallen zelfs tot de dood leiden. Omdat we er niet over durven te praten of niet naar de huisarts gaan, wordt het probleem alleen maar groter.

Poepbooth en Heel Holland Kakt kalender

Zoals altijd maakt Make Holland Great Again het onderwerp op een luchtige manier bespreekbaar. Sahil Amar Aïssa en zijn GREAT-team bouwen een poepbooth waar iedereen over zijn of haar toiletongemakken vertelt. Ze schakelen ook de hulp in van BN’ers zoals rapper Sjaak, Olga Commandeur, Fajah Lourens en Miss Nederland om samen de enige echte ‘Heel Holland Kakt’ wc-kalender te maken.

Colitis Ulcerosa

In de aflevering zien we aangrijpende verhalen van mensen die uit schaamte te laat aan de bel hebben getrokken. Zoals Chris (26 jaar) die zes jaar lang heeft rondgelopen met darmziekte Colitis Ulcerosa. “Een verkapte vorm van Crohn, maar dan tien keer erger”, aldus Chris. Hij moest soms wel dertig keer per dag naar de wc, waardoor het zijn leven heeft overgenomen en hij in de bloei van zijn leven in een sociaal isolement en depressie terechtkwam. Hij durfde niet meer naar feestjes, openbare plekken of naar school, uit angst om in zijn broek te poepen. Iets wat hem regelmatig toch gebeurde.

Angst om te poepen

 Of het verhaal van Edwin (50) die ooit op een verlaten station stond en zo nodig moest, dat hij in de struiken moest poepen. Hij vond dat zo verschrikkelijk dat hij een psychologische angst heeft ontwikkeld dat dit opnieuw gaat gebeuren. En Ibolya (30) die al vanaf haar 13e bang is om te poepen, omdat het zo pijn doet dat het zwart voor haar ogen wordt. Bij haar leidde die angst tot ernstige fysieke problemen en wilde ze soms wel een kogel door haar hoofd, zolang ze die pijn maar niet hoefde te voelen.

Stuk voor stuk willen zij het taboe doorbreken door erover te praten, in de hoop dat andere mensen wel op tijd aan de bel trekken. Iemand die daar ook flink mee bezig is, is de poepdokter Nienke Gottenbos.

Deze aflevering is te zien op woensdagavond 4 november om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Foto: BNNVARA – Thomas Schouten.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

1 november 2020 /