Horror films en series als remedie voor lockdown

Horrorfilms zouden zomaar de perfecte remedie kunnen zijn voor de nieuwe lockdown. Uit een recente studie van de Amerikaans National Library of Medicine zorgen horrorfilms en thrillers voor meer veerkracht tijdens de Covid-19 pandemie.

Psychologische weerstand tegen angst pandemie

De National Library of Medicine (NLM) in Maryland deed de afgelopen maanden onderzoek naar het onderlinge verband tussen griezelfilms en de corona-pandemie. Via een vragenlijst onderzochten zij meer dan 300 mensen op hoe zij omgingen met de lockdown en hun voorliefde voor horror films. Wat blijkt? Liefhebbers van horror toonden een grotere psychologische weerstand tegen de angst van de pandemie: griezelfilms zijn namelijk een prima coping-strategie voor impactvolle maatschappelijke problemen.

Oplossingen uitproberen zonder gevaar te lopen

Spannende films zijn een veilige manier om jezelf in levensbedreigende situaties te wanen vanuit je luie zetel. Door te kijken naar films in het horror genre als ‘Cabin in the Woods’, ‘Rosemary’s Baby’ en ‘Midsommar’ kunnen we namelijk verschillende scenario’s, situaties en oplossingen uitproberen zonder zelf gevaar te lopen. Hoe zouden wij omgaan met een gevaarlijke stalker of een huis waar het spookt? Hoe ziet onze leefwereld eruit als onze zekerheden wegvallen?

Contagion bij meest bekeken films 2020

Door na te denken over levensbedreigende situaties, verkrijgen we informatie die tijdens een pandemie erg waardevol kan zijn. De wijdverspreide chaos van zombiefilms valt in veel opzichten te vergelijken met de angst die we voelden tijdens de eerste aanvaringen met het coronavirus en de aanhoudende lockdown eerder dit jaar. Zo werd rampenfilm ‘Contagion’ in maart dit jaar al snel één van de meest bekeken films van 2020.

Dirk De Wachter

Dat een goed griezelverhaal ons kan helpen om onze diepgewortelde angsten te begrijpen weet ook Belgisch psychiater Dirk De Wachter – gekend van zijn boeken ‘Borderline times’ en ‘Liefde. Een onmogelijk verlangen?’ en zijn no-nonsense benadering van sociaal-maatschappelijke problemen: “Iedereen heeft andere manieren om om te gaan met deze uitzonderlijke periode. Kijken naar horrorfilms waarin mensen geconfronteerd worden met een nog gruwelijkere realiteit kan de werkelijkheid helpen relativeren.”

Horror films en series op Streamz

Streamz en Streamz+ heeft een zeer uitgebreid assortiment horror films en series waarmee je op  31 oktober heel wat uren kunt sidderen en beven. Nestel jezelf naast je knuffelcontact, naast je bubbel of huisdier in de zetel en maak je klaar voor een bloedstollende avond met onze 13 angstaanjagende suggesties. Heb je geen Streamz, lees dan wel eventjes verder. Want veel van deze films zijn ook op dvd verkrijgbaar. Klik daarvoor op de linkjes in het bericht en support direct VlaamsKijken (zonder dat jou dat iets extra’s kiest).

Film ‘Midsommar’ (2019, Ari Aster) op Streamz+

In 2018 leverde regisseur Ari Aster de horror sensatie ‘Hereditary’ af en ook dit jaar jaagt hij ons de stuipen op het lijf met zijn nieuwste horrorprent waarin Dani met haar vriend Christian naar een afgelegen dorp in Zweden trekt om onderzoek te doen naar voor zijn thesis naar hun bizarre en seizoensgebonden tradities. ‘Midsommar’ dompelt je onder in een onheilspellende sfeer dat doet (terug)denken aan ‘The Wicker Man’ en ‘The Third Day’

Film ‘Come to Daddy’ (2019, Ant Timpson) op Streamz+

Norval ontvangt een cryptische boodschap van zijn vervreemde vader. Hij reist naar diens afgelegen huis aan de kust in de hoop zich met hem te verzoenen. Hij is echter niet op de hoogte van de duistere waarheid over zijn vader en wordt geconfronteerd met zijn ware aard. Een duistere film met Elijah Wood.

Serie ‘Lovecraft Country’ (2020, Misha Green) op Streamz & Streamz+

‘Lovecraft Country’ is een horror drama, gebaseerd op Matt Ruffs gelijknamige boek, waarin we samen met Atticus Freeman – een zwarte man – op zoek gaan naar zijn verdwenen vader in het diepe Zuiden van de Verenigde Staten van de jaren 50. Een roadtrip die niet alleen zeer gevaarlijk is vanwege de Jim Crow-wetten en het racisme in The South, maar ook door angstaanjagende monsters die recht uit een Lovecraft-verhaal zouden kunnen komen.

Film ‘Pet Sematary’ (2019, Kevin Kolsch, Dennis Widmyer) op Streamz+

Louis Creed en zijn gezin verhuizen naar een nieuw huis. Maar een begraafplaats in de nabije bossen zorgt voor problemen. ‘Pet Sematary’ is een hedendaagse verfilming van het gelijknamige boek van Stephen King – die in 1989 al eens naar het witte doek vertaald werd. Zet je schrap voor zombiepoezen en bovennatuurlijke gebeurtenissen: je kijkt nooit meer op dezelfde manier naar je huisdier!

Serie ‘The Enfield Haunting’ (2015, Kristoffer Nyholm) op Streamz & Streamz+

Een hidden gem in de Streamz-bibliotheek. Maurice Grosse is een onervaren onderzoeker van paranormale fenomenen die zich aangetrokken voelt tot een huis te Green Street in Enfield. Daar wordt een wanhopige familie ogenschijnlijk geterroriseerd door kwade onzichtbare krachten. Weetje: ‘The Enfield Poltergeist’ deed dienst als de grootste inspiratie voor de tweede ‘Conjuring’-film.

Film ‘Rosemary’s Baby’ (1968, Roman Polański) op Streamz+

Rosemary en Guy Woodhouse zijn net getrouwd en betrekken een groot appartement in New York. Al snel raken ze bevriend met een koppel dat naast hen woont en wat ouder is. Rosemary en Guy hebben een kinderwens, maar na verloop van tijd krijgt Rosemary vreemde dromen en hoort ze vreemde geluiden. Wanneer Rosemary zwanger wordt, beweert ze dat de duivel haar verkracht heeft. Heb jij Rosemary’s Baby al gezien?

Film ‘Villains’ (2019, Dan Berk en Robert Olsen) op Streamz+

Twee kruimeldieven hebben hun zinnen gezet op een idyllisch huis. Wat aanvankelijk een makkelijke kraak leek, wordt een hel wanneer ze binnen een duister geheim ontdekken. Een verfrissende en zenuwslopende home invasion movie die met momenten ook ongemakkelijk grappig en ontroerend is.

Film ‘Ready or Not’ (2019, Matt Bettinelli Olpin, Tyler Gillett) op Streamz+

Een schoonfamilie uit de hel! Een jonge vrouw staat op het punt te gaan trouwen met haar rijke vriend. Tijdens haar huwelijksnacht wordt ze door de familie van haar man uitgenodigd om mee te doen aan hun huwelijkstraditie. Maar dan verandert het spel in een zenuwslopende en gruwelijke jacht.

Serie ‘Creepshow’ (S1 – S2, verschillende regisseurs) op Streamz & Streamz+

Voer voor de absolute horrorliefhebbers. ‘Creep Show’ is gebaseerd op de gelijknamige horrorfilm uit 1982 van George A. Romero en geschreven door Stephen King. Het eerste seizoen werd bedolven onder positieve reacties van critici en fans. De legendarische special effects maestro Greg Nicotero (‘Day of the Dead’, ‘Evil Dead II’, ‘The Walking Dead’) regisseerde enkele afleveringen. Het ultieme halloweencadeau voor horrorfans en nostalgici. Let zeker ook op de talrijke easter eggs.

Film ‘Scary Stories To Tell in the Dark’ (2019, André Øvredal) op Streamz+

Halloween, 1968. Stella en haar twee beste vrienden krijgen een mysterieus notitieboek in handen. Het boek is afkomstig Sarah Bellows, een jong meisje dat ooit in de verlaten villa in hun stadje woonde – en waarop heel wat enge volksverhalen zijn gebaseerd. Stella denkt dat ze goud in handen heeft, maar al snel blijkt het boek niet zo onschuldig te zijn als het lijkt. Een leuke, nostalgische griezelfilm die verrassend genoeg een PG-13 rating kreeg.

Serie ‘Room 104’ (S1 – S4, verschillende regisseurs) op Streamz & Streamz+

Twaalf afleveringen die zich steeds in dezelfde hotelkamer afspelen. In elke aflevering staan er andere personages centraal. Alle genres passeren de revue, gaande van donkere komedie over schrijnend drama tot muzikale romance en horror. Door de korte afleveringen en de soms luchtige thema’s is de serie ideaal als korte pauze tussen de griezelfilms door.

Film ‘Yummy’ (2019, Lars Damoiseaux) op Streamz+

Griezel en gruwel in de eerste Vlaamse zombiefilm. Kijk deze film niet met een wit hemd of t-shirt, want zelfs het meest krachtige wasproduct krijgt die bloedspetterregen er niet meer uit. ‘Yummy’ is een orgie van bloed, geweld en humor waarin een jong koppel afreist naar een goedkoop Oost-Europese ziekenhuis voor plastische chirurgie. Wat volgt is een gruwelijk (grappige) nachtmerrie van een trip naar hel, met hoofdrollen voor Maaike Neuville, Bart Hollanders, Clara Cleymans en Tom Audenaert.

Film ‘The Cabin in the Woods’ (2012, Drew Goddard) op Streamz+

Vijf twintigers besluiten om een weekendje in een afgelegen hut te spenderen, midden in het bos. Algauw wordt duidelijk dat de vijf – drie mannen en twee vrouwen – meer op hun bord krijgen dan alleen maar een idyllisch uitje. Het luidop lezen van een spreuk uit een dagboek leidt tot dood en verderf, en allerlei bizarre gevolgen van dien. Een entertainende film die tjokvol verwijzingen naar de griezelfilm-geschiedenis zit en bovendien verrassend grappig is.

Volledig horror overzicht van Streamz:

Creepy classics

 • ‘30 Days of Night
 • ‘Crawl’
 • ‘Child’s Play’
 • ‘Jigsaw’
 • ‘Friday the 13th’
 • ‘No One Lives’
 • ‘The Purge’
 • ‘Rec’
 • ‘The Cabin in the Woods’
 • ‘Midsommar’
 • ‘Rosemary’s Baby’
 • ‘Pet Sematary’ 
 • ‘The Mist’

Spooky!

 • Paranormal Activity 2 – 3 – 4 en the Marked Ones
 • ‘Escape Room’
 • ‘The Witch in the Window’
 • ‘Daniel Isn’t Real’
 • ‘The Turning’
 • ‘Prooi’
 • ‘Yummy’
 • ‘The Grudge’ (2020)
 • ‘Creepshow’ (serie)
 • ‘Room 104’ (serie)
 • ‘The Enfield Haunting’ (serie)
 • ‘Scary Stories to Tell in the Dark’
 • ‘The Woman in Black’

Gory stuff

 • ‘The Woman’
 • ‘The Tortured’
 • ‘Boar’
 • ‘Rabid’
 • ‘The Cleaning Lady’
 • ‘Wildling’
 • ‘30 Days of Night’
 • ‘Yummy’
 • ‘Midsommar’
 • ‘Wolf Creek’
 • ‘No One Lives’
 • ‘Lovecraft Country’ (serie)

Hollywood Halloween

 • ‘House at the end of the street’
 • ‘30 Days of Night’
 • ‘Zombieland: Double Tap’
 • ‘Warm Bodies’
 • ‘1408’
 • ‘Gothika’
 • ‘Come to Daddy’
 • ‘The Dead Don’t Die’
 • ‘Ma’
 • ‘Greta’
 • ‘True Blood’ (serie)

Griezelen (onder kids):

 • ‘Hotel Transylvania’
 • ‘Hotel Transylvania 2’
 • ‘Vampierzusjes 2
 • ‘Monster Jagers’
 • ‘Monster House’
 • ‘Coraline’
 • ‘Monsters vs Aliens’

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

30 oktober 2020 /