Online verwarring rondom corona in Pano

Pano: De Perfecte Storm gaat over de online verwarring die er momenteel heerst online (op het web en social media) rondom corona. Het is bizar hoe divers het beeld is. En wat mij betreft echt goed dat Pano hier een reportage over heeft gemaakt. Deze is woensdag 28 oktober om 21.30 uur bij Eén te zien.

Complottheorieën zorgen voor wig

“Ik denk dat er veel niet geweten is”, zegt Kim. “Ik denk van niet”, antwoordt haar stiefpapa. Het is opvallend hoe corona de online twijfel én desinformatie voedt, als nooit te voren. Wat is online waar en wat niet? In het gezin van Caitlin is dit dé vraag vandaag. Voor corona waren Caitlin en haar grootmoeder heel close, vandaag duwen de complottheorieën een serieuze wig tussen beiden.

Verdraaide feiten over corona

VRT NWS-expert Tim Verheyden onderzoekt voor Pano hoe er vandaag online en via sociale media volop verwarring wordt gezaaid. Ons onderzoek brengt ons bij een belangrijke Vlaamse Facebookgroep die ‘hun waarheid’ actief verspreidt op sociale media. Feiten worden soms verdraaid én voor duizenden volgers verspreid. Pano brengt in kaart hoe die ene groep te werk gaat.  

Infodemic

Wat kunnen daarvan de gevolgen zijn? Volgens Geert Meyfroidt, de bekende intensivist van de KU Leuven is het goed dat veel mensen bezorgd zijn, maar ze mogen zich niet baseren op manifest foute informatie. Filosoof Maarten Boudry en onderzoekster naar online subculturen Nathalie Van Raemdonck waarschuwen voor een ‘infodemic’ en houden een pleidooi voor ’echt’ kritisch denken.

Pano: De Perfecte Storm, woensdag om 21u30 op Eén. Een reportage van Tim Verheyden, Filip Lenaerts en Victor Van Driessche. Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael.

Wist je trouwens dat Tim Verheyden eind van dit jaar met een nieuw boek komt over hoe Facebook bepaalt wat wij denken en doen? Hier lees je meer over Onder de grote blauwe duim.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

27 oktober 2020 /