Coen Verbraak blikt terug op leven Harry Mulisch

Coen Verbraak blikt in de ‘2Doc: Harry Mulisch – schepper van zichzelf’ terug op het leven van de schrijver. Wist je dat de schrijfkamer vanaf het moment dat de schrijver is overleden – op 30 oktober 2010 – onaangeroerd is gebleven?

Coen Verbraak maakt documentaire over Harry Mulisch

Mulisch is de schrijver waar ik mee opgroeide. Voor mijn lijst op school las ik zoals bijna iedereen De Aanslag. Hij bepaalde samen met Reve en Hermans mijn beeld van literatuur. Daarom was het intrigerend om via deze film zo dichtbij hem te komen. In die werkkamer is hij nog bijna voelbaar aanwezig. Zijn bril ligt nog op zijn bureau, naast zijn vulpen. Het is net of-ie alleen even weg is om pijptabak te kopen”, aldus Coen Verbraak.

Harry Mulisch

Het viel nog te bezien of hij wel sterfelijk was, zei Harry Mulisch soms. Maar op 30 oktober 2010 moest hij zich toch overgeven aan de dood. Zijn werkkamer in Amsterdam is sinds die dag onaangeroerd gebleven. Daar schreef hij de klassiekers als ‘Het Stenen Bruidsbed’, ‘Twee vrouwen’, ‘De Aanslag’ en ‘De Ontdekking van de Hemel’.

Harry Mulisch is een van de grootste auteurs van na de Tweede Wereldoorlog. Zijn boeken werden verfilmd (zoals Twee vrouwen en De aanslag) en bekroond met talloze prijzen, waaronder de PC Hooftprijs voor zijn hele oeuvre. En altijd werd hij weer genoemd als mogelijke kandidaat voor de Nobelprijs voor de Literatuur.

Persoon achter de schrijver

Wat voor persoon was Harry Mulisch? Hoe was hij als vader en echtgenoot? Waarom had hij zoveel sympathie voor Fidel Castro en is het waar dat hij meer van teckels hield dan van mensen? Tien jaar na Mulisch’ dood gaat regisseur Coen Verbraak op zoek naar de persoon achter de schrijver.

In Mulisch’ oude werkkamer gaat Coen Verbraak in gesprek met intimi van de schrijver, onder wie Adriaan van Dis, Jeroen Krabbé, Remco Campert, Cees Nooteboom, Jeroen Henneman, Robbert Ammerlaan, Marcel van Dam, Mulisch’ dochter Anna en zijn partner Kitty Saal. Ook komt de schrijver zelf volop aan het woord via archiefbeelden, waarvan sommige nooit eerder zijn vertoond.

De ‘2Doc: Harry Mulisch – schepper van zichzelf’ is op maandag 26 oktober om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

26 oktober 2020 /