Pano: is secundair onderwijs coronaproof?

Hoe coronaproof is het secundair onderwijs in Vlaanderen – je ontdekt het vanavond (woensdag 21 oktober) in de reportage van Pano. Hoe gaat het nu? En kan corona ook een kans zijn om het onderwijs los te breken uit vastgeroeste structuren? Interessant ook voor ieder die in Nederland te maken heeft met middelbare scholen.

Pijnpunten secundair onderwijs

Corona heeft de pijnpunten van het secundair onderwijs op scherp gezet. De digitalisering gaat gewoon niet snel genoeg. In LAB, een secundaire school in Puurs kiezen ze radicaal voor digitaal. “Onderwijs is vrijheid in Vlaanderen, maar scholen maken van die vrijheid te weinig gebruik”, legt directrice Kristien Bruggeman uit.    

Kwetsbare leerlingen

De ploeg van Pano filmt vanaf de lockdown tot vorige week in 4 secundaire scholen, verspreid over Vlaanderen en Brussel. “Wij blijven open tot juni”, zegt de directeur van Don Bosco in Sint-Pieters-Woluwe resoluut. “Wij hebben hier kwetsbare leerlingen, als we sluiten gaat hun sociaal welzijn er té veel op achteruit.” Ook hier trekt men volop de digitale kaart.  

Corona als kans voor het onderwijs?

Kan corona een kans zijn om ons onderwijs los te breken uit de vastgeroeste structuren? “Het virus heeft uiteraard ook de papperasserij niet verminderd”, zegt Mannu Wuyts van het Sint-Annuntia instituut in Wijnegem. Pano gaat het gesprek aan met verschillende leerkrachten én directeurs met een duidelijke visie. Een visie die niet altijd blindelings de richtlijnen volgt.  

Hoe Coronaproof Is Ons Secundair Onderwijs?

Pano, Hoe Coronaproof Is Ons Secundair Onderwijs? Woensdag om 21.25u op Eén en (terug te kijken op) VRT NU. De reportage werd gemaakt door Emilie Légère en Liesbeth Indeherberge. Eindredactie: Sara Van Boxstael en Pascal Seynhaeve. 

Pano

De reportages van Pano zijn wat mij betreft altijd een aanrader. Over corona maakten ze bij Pano eerder al reportages over de zorg, mondmaskers, cordon en de impact van het virus op de economie.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

21 oktober 2020 /