Mondmaskers – Pano maakt er reportage over

Mondmaskers, vandaag zijn ze ingeburgerd en draagt nagenoeg iedereen ze, maar bij het begin van de pandemie waren er té weinig en dat had zware gevolgen. Maar wist je dat er voor het virus zijn intrede deed in België juist heel veel mondmaskers zijn vernietigd? Over deze mondmaskers heeft Pano het óók in de reportage De Grote Maskerade.

Tekort aan mondmaskers zorgde voor chaos in zorg

Er kwamen alarmerende tekorten in ziekenhuizen, woonzorgcentra en bij de hulpdiensten. Zeldzame maskers gaan op rantsoen. Zorgwerkers getuigen over de chaos. “Ik werd in maart bekeken als een dramaqueen omdat ik een mondmasker durfde te dragen in mijn wzc. Ik werkte verder zonder, tegen beter weten in. Zo had ik het gevoel dat er met levens werd gespeeld, ook met het mijne want ik raakte besmet. En toen ik het aanklaagde, verloor ik mijn job.”

Tientallen miljoenen mondmaskers in 2018 in België vernietigd

België was totaal niet voorbereid op deze pandemie. Nochtans was dat ooit anders. Pano kijkt terug tot 2006. Toen had de Belgische regering een volwaardig pandemieplan en een strategische stock met tientallen miljoenen maskers op voorraad. De militair die de stock beheerde, vertelt: “Begin 2018 was de kazerne bijna volledig verkocht. De Minister van Volksgezondheid moest een oplossing vinden om ze opnieuw te stockeren. En jammer genoeg werd er blijkbaar besloten om ze te vernietigen.”

Waren mondmaskers echt slecht?

Pano onderzoekt of er nog sporen zijn van die strategische stock. Waren de vernietigde maskers echt allemaal slecht? De resultaten van onze tests leggen we voor aan de belangrijkste hoofdrolspelers. “Ik wil gerust mijn politieke verantwoordelijkheid nemen, maar niet over het operationele. Niet over alle fouten en cours de route. Mocht ik dat met drie departementen moeten doen, dan zou ik ook de kazernes kunnen gaan dweilen”, legt oud-Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) uit.

Pano reconstrueert: hoe is het zo fout kunnen lopen met de mondmaskers? En wie neemt hiervoor verantwoordelijkheid? Bekijk het vanavond (woensdag 7 oktober om 20.25 uur op Eén in de reportage De Grote Maskerade. Gemaakt door Tom Van de Weghe en Luc Pauwels. Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael

Pano heeft altijd interessante reportages, zoals deze over Euthanasie. Hier vind je een overzicht van de Pano-afleveringen waar we eerder over schreven.

Foto: VRT / Eén.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

6 oktober 2020 /