Onrust om euthanasie – reportage Pano

Pano heeft een reportage gemaakt rondom euthanasie. De aflevering ‘Onrust Om Euthanasie’ is te zien op woensdag 30 september om 21.25 uur op Eén. het is een reportage van

Ik wil euthanasie

“Mensen komen op consultatie en zeggen: ik wil euthanasie. Tja, zo werkt het niet.” Zowel Nancy als Ruth ondervinden hoe moeilijk het is om zélfs als je ondraaglijk lijdt, euthanasie te krijgen. Nancy heeft vier jaar geleden euthanasie gevraagd, Ruth twee jaar geleden. “Ik blijf vechten voor mijn rechten om mijn euthanasie te verkrijgen”, zegt Ruth. Ruth is 28 en lijdt psychisch ondraaglijk

Onrust bij patiënten en euthanasie commissie

Onrust is er niet alleen bij patiënten. Ook bij artsen en nabestaanden. Dat is op pijnlijke wijze gebleken tijdens het euthanasieproces eerder dit jaar. Pano gaat op zoek naar de oorzaak van de onrust, ook bij de euthanasiecommissie. Die moet erop toezien dat de wet wordt nageleefd.  Maar – dat vertellen (oud)commissieleden –  de commissie is te laks, niet transparant en rekt de wet op.  

Euthansiewet

Alle geïnterviewden in Pano zijn blij dat de euthanasiewet er is. Maar er zijn pijnpunten en het stilzwijgen daarrond willen ze doorbreken. “Het feit dat de wet beter zou moeten worden omschreven, wordt altijd maar afgeremd. Ik denk dat die panische angst niet correct is”, zegt oud-commissielid Bob Rubens. “Het is heel makkelijk om als buitenstaander te zeggen, komaan een nieuwe dag! Maar voor mij is dat opnieuw een dag waarop ik moet vechten om die uren door te komen”, besluit de 28-jarige Ruth.

Pano: Onrust Om Euthanasie, woensdag 30 september om 21u25 op Eén. Een reportage van Greet Pluymers. Eindredactie: Sara Van Boxstael en Pascal Seynhaeve.

Pano heeft altijd interessante reportages, zoals deze over Wachten Op Zorg. Hier vind je een overzicht van de Pano-afleveringen waar we eerder over schreven.

Foto: VRT / Eén.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

30 september 2020 /