Operatie Nachtwacht gevolgd door Telefacts NU

Operatie Nachtwacht – de grootste politieactie in Antwerpen in twintig jaar tijd – wordt gevolgd door Telefacts NU. Van waar komt het drugsgeweld in Antwerpen? En waarom krijgen stad en politie het geweld maar niet onder controle? Faroek Özgünes zoekt het voor Telefacts NU uit.

Faroek Özgünes

De grootschalige operatie Nachtwacht moet een einde maken aan het drugsgeweld dat de stad al jaren teistert. Reporter Faroek Özgünes ging enkele nachten mee met de patrouilles die met gepantserde voertuigen en met zware bewapening controles uitvoeren en drugscriminelen achtervolgen. Daarnaast trekt hij ook naar Colombia, waar hij op zoek gaat naar de oorsprong van het drugsgeweld.

Operatie Nachtwacht

Elke nacht worden zo’n 200 mensen tegengehouden en gecontroleerd tijdens operatie Nachtwacht. In de haven van Antwerpen is Faroek getuige van een klopjacht en de arrestatie van een crimineel. Hij is betrapt in een containerterminal toen hij een sportzak gevuld met cocaïne aan het uithalen was. 

Cocaïne brengt veel op

“De arrestatie van de uithaler toont aan dat criminelen werkelijk alles proberen om hun drugs uit de haven te krijgen, zelfs te midden van de grootste politieoperatie in jaren”, legt Faroek Özgünes uit. “Ze durven dat risico te nemen, omdat die cocaïne, eenmaal buiten, hen veel geld opbrengt. Het is een kosten-batenanalyse. Ook al worden er ladingen cocaïne gepakt, wat er wel doorgeraakt, maakt het verlies ruimschoots goed.”

Jungle in Colombia

Om de oorsprong van het drugsgeweld in Antwerpen beter te begrijpen, legde Faroek voor Telefacts NU ook de omgekeerde weg van de cocaïnehandel af. Hij trekt naar de jungle in Colombia. Daar ziet hij hoe op cocaplantages de cocabladeren geteeld en verwerkt worden. Om het als cocaïne te verschepen naar Antwerpen. “In Colombia blijkt Antwerpen de grootste afnemer te zijn van cocaïne. Iedereen kent er Amberes, Antwerpen”. vertelt Faroek Özgünes. 

Cocaïnesmokkel haven van Antwerpen

Maar het grootste probleem bevindt zich in de haven van Antwerpen zelf. Die is, ondanks controles van politie en douane, zo lek als een zeef. Telefacts NU zoekt uit hoe dat komt en kon praten met een insider uit de drugswereld die uitlegt hoe de cocaïnesmokkel werkt: “Het is een doodnormale zaak dat een groep van zes havenarbeiders zo’n 50 tot 100.000 euro krijgen voor één uithaling.” Ook een havenarbeider getuigt bij Faroek Özgünes in Telefacts NU hoe de drugsmaffia hen benadert met 10.000den euro’s om mee te werken aan het uithalen van cocaïne in de haven.

De aflevering van Telefacts NU over Operatie Nachtwacht is – net als de andere uitzendingen – ook te (her)bekijken op VTM GO.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

22 september 2020 /