Freek Braeckman presenteert Telefacts NU (over Sanda Dia)

Freek Braeckman is de nieuwe host van Telefacts NU. Het programma keert in het najaar van 2020 meer dan ooit terug naar zijn eerste missie: onthullende journalistiek. Vanaf 1 september 21.45 uur brengt de redactie sterke, relevante verhalen aan de hand van unieke getuigenissen en onthullend onderzoek. Gestart wordt met De Zaak Sanda. Telefacts NU reconstrueert Sanda Dia’s fatale 48 uur.

Freek Braeckman

De nieuwe presentator van Telefacts NU is Freek Braeckman. Hij vertelt: “We willen straffe en onthullende reportages brengen van wat er ‘nu’ leeft in Vlaanderen en de wereld. Menselijk, boeiend in beeld gebracht en voor een breed publiek. Het eerste verhaal, over wat er met Sanda Dia is gebeurd, is een verhaal dat al weken leeft in Vlaanderen, voor verontwaardiging en beroering zorgt en waarbij heel wat vragen nog niet beantwoord zijn. Daar gaan we dieper op in tijdens de eerste Telefacts NU.”

Telefacts NU

Telefacts NU start aanstaande dinsdag 1 september om 21.45 met een reconstructie van Sanda Dia, de student van KU Leuven die omkwam tijdens zijn studentendoop door Reuzegom, zijn fatale laatste 48 uur. Wat gebeurde er precies? Waarom greep niemand in? En waarom zwijgen alle betrokkenen?

Reconstructie laatste 48 uur voor dood van Sanda Dia

Ruim anderhalf jaar nadat ingenieursstudent Sanda Dia omkwam tijdens een 2-daagse doop van studentenclub Reuzegom is het gerechtelijk onderzoek bijna afgerond. Telefacts NU brengt een reconstructie van de fatale 48 uur voor de dood van Sanda. Van de eerste opdracht die hij kreeg in Leuven. Tot in de blokhut waar Sanda met nog twee andere schachten in een put vernederd werd en uiteindelijk bezweek. Hoe is het zo ver kunnen komen? Waarom stopte niemand de doop?

Reporter Thomas Van Hemeledonck

De reconstructie is met de grootste zorg voorbereid en uitgevoerd door de redactie van Telefacts NU. Alles moest correct, maar ook zo integer mogelijk de laatste 48 uren van Sanda weerspiegelen, legt Telefacts NU-reporter Thomas Van Hemeledonck uit: “Enerzijds wilden we met de reconstructie aantonen welke proeven Sanda moest ondergaan en wat de lichamelijke en psychologische gevolgen daarvan waren. Anderzijds wilden we dit zo integer mogelijk doen, met respect voor betrokkenen en de nabestaanden.”

Thomas van Hemeledonck maakte ook de reportage over Dutroux, die na bijna 20 jaar vervroegd wil vrijkomen.

Reuzegomproces

De reconstructie kwam tot stand op basis van publieke informatie, maar ook op eigen grondig onderzoek. Zo contacteerde de redactie alle verdachten in het dossier, enkele getuigen en was er nauw overleg met de familie van Sanda. Op basis van vele gesprekken en nooit eerder getoonde beelden van Sanda Dia kon Telefacts NU een zeldzaam portret van de 20-jarige student schetsen. De KU Leuven bevestigde ondertussen ook aan Telefacts dat ze zich belanghebbende partij stellen in het Reuzegomproces om inzage te krijgen in het dossier. 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

1 september 2020 /