Retrospekt met Circé Lethem en Lien Wildemeersch

Retrospekt met Circé Lethem en Lien Wildemeersch is een Nederlands-Vlaamse film. Esther Rots is verantwoordelijk voor regie, montage en scenario. Je kent haar ook van Kan door huid heen. Rots Filmwerk produceert ‘m samen met Column Film en Serendipity Films. De cast is misschien niet het bekendste, maar het verhaal maakt mij wel nieuwsgierig. Deze film werd ook vertoond tijdens Filmfestival Oostende.

Cast Retrospekt

Circé Lethem is misschien niet de bekendste Belgische actrice. De Waalse heeft een mooi cv, waarbij ze zowel in Franse als Belgische films te zien was. Voor mij is haar bekendste rol in de film De Behandeling. Maar ik zag haar ook in Klem, De Dag en 13 Geboden en Voor wat hoort wat.

Retrospekt met Circé Lethem en Lien Wildemeersch

Lien Wildemeersch zien we op dit moment als zwangere verpleegster in Grenslanders. Sinds 2010 is Lien lid van het NTGent-ensemble, een van de grootste theatergezelschappen van België. Verder zien we in deze film nog een aantal bekende gezichten. Denk aan Teun Luijkx, Lottie Hellingman en Matteo van der Grijn.

Verhaal van Retrospekt

Retrospekt is een bruut poëtisch, spannend, modern-huiselijk sprookje dat wordt gezien door de ogen van Mette, een zelfverzekerde, succesvolle jonge moeder die worstelt met de absurde doelloosheid van het leven.

Retrospekt met Circé Lethem en Lien Wildemeersch

Mette (Circé Lethem) bevindt zich in de laatste fase van haar revalidatie, wanneer op een dag Miller (Lien Wildemeersch) een bezoek brengt. Ze probeert Mette te laten getuigen tegen ‘Frank’; Miller’s vriend die er kennelijk voor gezorgd heeft dat Mette in een rolstoel is beland. Mette kan zich niets herinneren. Later, weer alleen en in een waas van medicatie en groeiende angst, heeft Mette de tijd om herinneringen op te halen.

Versplinterend geheugen

In een escalerende verhalenpuzzel, binnengedrongen in het bewustzijn van Mette, zien we de gebeurtenissen in de film zich ontvouwen in haar versplinterde geheugen. In haar poging om te jongleren met de dagelijkse druk van een relatie, carrière en moederschap verdrinkt Mette onvermijdelijk langzaam in een kakofonie van repercussies. Botte, semioperastemmen en muziek weergalmen haar gefragmenteerde dagdromen van de gebeurtenissen die hebben geleid tot haar ongeluk.

Retrospekt met Circé Lethem en Lien Wildemeersch

Thuis, tijdens haar zwangerschapsverlof, wordt Mette getroffen door de toenemende onvrede die ze voelt over haar georganiseerde leven. Haar gezin en haar werk als hulpverlener bij huiselijk geweld geven haar niet langer voldoening. Wanneer haar man Simon (Martijn van der Veen) op zakenreis is, hoort Mette dat een voormalige klant van haar (Miller) in de problemen zit. In een opwelling grijpt Mette de mogelijkheid iets ‘zinvols’ te doen en nodigt Miller bij haar thuis uit, zich volledig bewust van de mogelijke gevolgen.

Door chaos vervaagt

Retrospekt is de humor van het leven of het bewijs dat velen van ons in een sprookje leven; het is gemakkelijk om ‘het’ achteraf allemaal te begrijpen, maar de chaos van het dagelijks leven vervaagt onze blik op het moment dat beslissingen worden genomen.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

9 september 2019 /