Buiten is het feest – film naar roman van Arthur Japin

Buiten is het feest – een film naar  de (bijna) gelijknamige roman van Arthur Japin – is het nieuwste filmproject van regisseur Jelle Nesna. De hoofdrollen zijn voor Abbey Hoes, Georgina Verbaan en Eelco Smits. Ik ben verder benieuwd naar de cast en opnamelocatie(s), want het gaat hier om een coproductie met het Belgische Ciné Cri de Coeur en de Belgische Tax Shelter is ook een van de ondersteunende partijen.

De opnames van deze film vinden plaats van half augustus tot begin oktober. Karen van Holst Pellekaan schreef het scenario. Dat deed ze ook voor De gelukkige huisvrouw en Jackie. Het scenario is een vrije bewerking van de roman van Arthur Japin, die geïnspireerd is op het leven van Karin Bloemen.

Buiten is het feest

De succesvolle zangeres Sonne neemt haar nichtje in huis na de onverwachte dood van haar zus. Om het nichtje te beschermen tegen haar biologische vader Kees die de voogdij eist, moet Sonne voor de rechter haar schokkende familieverleden delen. Met de terugkeer van Kees in haar leven worden de diep weggestopte geheimen over het misbruik tijdens Sonne’s jeugd langzaam weer opgerakeld.

Abbey Hoes, Georgina Verbaan en Eelco Smits

Sonne wordt vertolkt door Abbey Hoes, die je kent van haar hoofdrollen in Petticoat en Nena (de schrijfster van het scenario van Nena, werkt nu trouwens aan een nieuwe Vlaams-Nederlandse tv-serie met Carice van Houten en Halina Reijn). Georgina Verbaan speelt haar moeder. Deze actrice brak natuurlijk door met GTST, maar haar hoofdrollen in Klem en De Surprise tonen aan dat ze het ‘grote werk’ echt aan kan. Wist je dat ze zelfs te zien was in Frits en Franky. Eelco Smits, die bijvoorbeeld te zien was in Bloedverwanten en Majesteit, kruipt in de rol van Sonnes biologische vader Kees.

Eén van de grootste taboes

Regisseur Jelle Nesna: “Wat mij aantrok in de roman van Arthur Japin, is dat het gaat over veerkracht en hoe je om kan gaan met je lot. Over hoe je door te praten kan veranderen van een slachtoffer in een ervaringsdeskundige. Samen met deze geweldige cast hoop ik met Buiten is het feest een universeel verhaal te vertellen over een van de grootste taboes: seksueel misbruik van kinderen in de familiesfeer. Hoe de schaamte en het zwijgen je als slachtoffer nog eenzamer maken. Ik hoop dat ik met de film positieve rolmodellen kan creëren om mensen aan te moedigen te praten over hun ervaringen. Pas als je je geheimen en schaamte deelt, ben je vrij.”

Regisseur Jelle Nesna

Jelle Nesna is afgestudeerd aan de Filmacademie in 1985 als cameraman en regisseur. Voor zijn eindexamenfilm Dichter bij macht ontving hij een aanmoedigingsprijs voor Beste Eindexamenfilm. Hij ontwikkelde met Alegri Film Hexagon: zes muziekfilms geregisseerd door zes verschillende regisseurs. Daarna maakte hij de singleplay Arends, over het leven van de dichter Jan Arends, met in de hoofdrol Jeroen Willems. Voor deze film werd hij genomineerd voor een Gouden Kalf voor het beste TV-drama. In 2009 maakte hij zijn eerste speelfilm, Carmen van het Noorden, die een Gouden Kalf kreeg voor Beste Soundtrack. Sinds 2010 werkt Jelle Nesna als Creative Producer samen met productiemaatschappij Rinkel Film. Met producent Reinier Selen van Rinkel Film realiseerde hij onder andere het succesvolle Lucia De B. (2014). In 2018 volgde Rafaël, waarin de Vlaamse acteur Nabil Mallat de hoofdrol speelt.

Arthur Japin

Arthur Japin schreef internationale succesromans waaronder De zwarte met het witte hart, Vaslav, Kolja en Een schitterend gebrek. Hij werd vertaald in meer dan 20 talen en ontving veel grote prijzen waaronder de ECI-prijs, de Libris Literatuurprijs en de NS-publieksprijs. Maar buiten is het feest verscheen in 2012. Deze roman, over een jong meisje dat in zichzelf de kracht vindt om haar verleden te overwinnen, is geïnspireerd op de jeugd van Karin Bloemen. Karin Bloemen heeft in 2019 ook zelf een boek geschreven over haar ervaringen.

Buiten is het feest  is een productie van Rinkel Film in coproductie met het Belgische Ciné Cri de Coeur en de NTR en wordt ondersteund door Nederlands Filmfonds, Netherlands Film Production Incentive, CoBO en de Belgische Tax Shelter. Distributeur September Film brengt de film in 2020 uit in de Nederlandse

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

5 augustus 2019 /