De Luizenmoeder op VTM: vandaag 20.35 uur

De Luizenmoeder op VTM. Vandaag om 20.35 uur is het zover! Dan kan de hype ook in Vlaanderen beginnen. Ik ben in ieder geval heel benieuwd hoe Lynn van Royen, Tom Audenaert, Els Dottermans, Katelijne Damen, Elise Bundervoet, Maarten Ketels, Ikram Auoulad, Hélène Devos, Isabelle Van Hecke, Steven Beersmans, David Cantens en Malik Mohammed dat gaan doen!

Update 6 augustus 2019: Het eerste seizoen van de Vlaamse Luizenmoeder is nu op DVD verkrijgbaar.

In de eerste aflevering van De Luizenmoeder zet kinderpsychologe Hannah haar dochter Fleur af op basisschool De Akker. Spannend, want het is de eerste dag in een nieuwe school. En dat zal Hannah meteen geweten hebben. Terwijl Fleur zich makkelijk aanpast en vriendjes maakt, wordt Hannah geconfronteerd met huisreglementen waarvan ze het bestaan niet af weet, een zingende en niet zo flexibele juf, nieuwsgierige en bemoeizuchtige andere ouders, en de vraag om ouderparticipatie. Onderaan op de ladder? De luizenmoeder, die de kinderen moet verlossen van de lastige beestjes.

Personages De Luizenmoeder Vlaanderen

Lynn van Royen speelt Hannah. Hannah is een pas gescheiden kinderpsychologe en de moeder van de 7-jarige Fleur. Hannah is nieuw op school, en laat aanvankelijk makkelijk over zich heen lopen door de heersende ‘oudermaffia’. Wanneer Fleur luizen blijkt te hebben, wordt Hannah min of meer gedwongen de ‘vrijwilligersfunctie’ van luizenmoeder op zich te nemen, want iemand moet de luizen bij de schoolkinderen verwijderen, toch?

Al snel beheert ze ook de solidariteitspot (bedoeld voor scholieren die een extra cadeautje verdiend hebben), en werkt ze mee als groene-vingermoeder. Maar al probeert ze zich zo goed en zo snel mogelijk aan te passen, het lijkt een onmogelijke opdracht. Achter de schijnbaar eenvoudige wereld van De Akker schuilt immers een hindernissenparcours vol regels en onuitgesproken afspraken.

Tom Audenaert kruipt in de huid van directeur Erik. Hij is eigenlijk leraar, maar in die rol totaal onbekwaam. Hij wil als directeur te graag laten zien dat hij rekening houdt met iedereen en politiek correct is. Uit de manier waarop blijkt echter pijnlijk dat hij overloopt van de vooroordelen. Erik verzint regelmatig nieuwe ideeën (een ‘participizza-avond’, de glansmethode, Winterklaas…) die bij het personeel geen enkele steun vinden, maar neemt nooit de verantwoordelijkheid als er door zijn toedoen dingen mislopen. Met name hulpmoeder Nancy moet het hierbij vaak ontgelden. Deze onbetaalde kracht wordt door hem voortdurend met allerlei karweitjes opgescheept en respectloos behandeld.

Els Dottermans is Juf Els. Ze is een enigszins gestreste onderwijzeres met dyscalculie. Door omstandigheden gaf ze al een tijdje les als kleuterjuf. Nu staat ze voor het eerst sinds lang weer voor het eerste leerjaar. Ze houdt van zingen en begint elke schooldag weinig toonvast met “Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent…”, tot grote ergernis van ouders en collega’s. Ze laat haar eigen mening duidelijk merken. Maar als iemand anders er één heeft, wijst ze die erop dat dit geen goede manier van werken is. Ze behandelt ouders net als de kinderen.

Katelijne Damen speelt Juf Chantal. Zij geeft les in het zesde leerjaar. Door haar jarenlange ervaring beseft ze dat ‘gewoon doen’ al zot genoeg is. Daarom moet ze weinig hebben van de vernieuwende ideeën van de directeur en gaat ze graag haar eigen gang. Ze trekt zich niets aan van de rest en loopt demonstratief weg wanneer ze iets moet doen waar ze geen zin in heeft. Hoewel ze meestal cynisch en koud lijkt, laat ze soms ook haar gevoelige kant zien.

Elise Bundervoet kruipt in de huid van Nancy, de voorzitter van de ouderraad. Hoewel haar kinderen de school al een paar jaar hebben verlaten. Nancy vindt zichzelf onmisbaar in De Akker, maar een slippertje in het conciërgehok met directeur Erik is mogelijk de echte reden dat ze er nog steeds is. Haar inzet voor De Akker moet het gebrek aan zin in haar eigen leven maskeren. Ze betekent iets op deze school, een gevoel dat ze thuis waarschijnlijk een stuk minder heeft. Nancy heeft als vrijwilligster op school het hele hiërarchische traject doorlopen, van luizenmoeder tot de hoogst haalbare vrijwilligerspositie: de ouderraad. Ze regelt ook de verzameling van de toiletrolletjes voor het knutselen, de decoraties en wordt door de directeur telkens voor zijn kar gespannen. Dit ondergaat ze meestal lijdzaam omdat Erik op een niet altijd subtiele manier misbruik maakt van haar toewijding.

Maarten Ketels is de nieuwe conciërge. Een ex-militair, die lijdt aan posttraumatische stressstoornis (PTSS). Hij wordt door Erik aangenomen omdat de school voor hem subsidiegeld opstrijkt, al zal de directeur dat natuurlijk niet met zoveel woorden zeggen. Ronald heeft de slechtst betaalde job, maar doorziet alles en is een baken van rust. Hij kan mensen makkelijk naar zijn hand zetten en lost op die manier veel problemen op. Dat zorgt voor de nodige wrevel bij Erik, die achter de PTSS van Ronald, een extreem traumatisch oorlogsverleden vermoedt. Ondanks zijn mysterieuze verleden en zijn, verder onbenoemde, psychologische problemen lijkt hij over de grootste dosis gezond verstand te beschikken.

Ikram Aoulad speelt de moeder van Shanaya. Mel – afkorting van Melanie – is fulltime huisvrouw. Ze heeft een opleiding Mode en Kleding gedaan, is getrouwd met Mehmet en heeft een Turkse achtergrond. Kim, de mama van een klasgenootje van Shanaya, is haar beste vriendin.

Hélène Devos speelt de rol van Kim – of eigenlijk Kimberley. Ze is de mama van Youendi, prominent aanwezig op school en onafscheidelijk van andere mama Mel. Ze heeft een oogje op Kenneth, de vader van Rita, van wie ze hoopt dat hij geen fulltime homo is (wat hij soms lijkt te suggereren).

Isabelle Van Hecke is de moeder van Joëlle. Ze is rijk, grofgebekt, asociaal en doet er alles aan om haar kind teleurstellingen te besparen. Omdat ze de school geld toestopt bij tombola’s en mee zorgt voor de levende kerststal, eigent ze zichzelf het recht toe om zich te bemoeien met bepaalde aspecten van het beleid en het leerplan. Zo heeft ze uitgesproken meningen over seksuele voorlichting, wc-rolletjes en zone 30. Ze weet – of denkt tenminste – wat het best is voor haar kind en pakt haar denkbeeldige bezem erbij wanneer een uitdaging zich voordoet voor haar dochter. Vegen, vegen, vegen, zodat haar hartendief niet tegen een nieuwe of moeilijke situatie hoeft te botsen.

Steven Beersmans speelt de hypercorrecte Karel. Hij is de luizenvader van groep drie, en vader van Maledive en Filippien. In de opvoeding zijn Karel en zijn vrouw open over seks en wordt er veel aandacht besteed aan het milieu, een levenshouding die hij te pas en te onpas luid verkondigt en verdedigt.

David Cantens en Malik Mohammed vormen het homekoppel uit de serie. Youri en Kenneth vormen al tien jaar een koppel. Samen hebben ze adoptiekind Rita. Kenneth is getint en wordt daardoor meer dan eens geconfronteerd met raciale stereotyperingen of juist overdreven politieke correctheid die ze meestal heel verwonderd incasseren.

De Luizenmoeder op VTM, vandaag 20.35 uur

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

9 januari 2019 /