David Cantens maakt muziek voor toneelstuk Art met Waldemar Torenstra, Thijs Römer en Frederik Brom

David Cantens maakt de muziek voor het toneelstuk Art met Waldemar Torenstra, Thijs Römer en Frederik Brom. Met deze productie zullen de drie topacteurs langs zo’n tachtig theaters in Nederland touren. Art is één van de meest bekende en succesvolle toneelstukken van de Franse schrijfster Yasmina Reza. Voor deze voorstelling is de tekst vertaald door Coot van Doesburgh. Paula Bangels verzorgt de regie.

Over David Cantens

En David Cantens zorgt dus voor de muziek. Voor mij een verrassing, want ik wist helemaal niet dat deze acteur ook zo muzikaal was. Een onbekend gezicht is hij voor mij allerminst. In 2014 heb ik vol bewondering gekeken naar Marsman (must see!), waarin hij de autistische Rudy Marsman speelt. Als hun moeder overlijdt neemt Nico Marsman (een rol van Jurgen Delnaet) de zorg voor zijn broer voor zijn rekening. Het leidt tot een breuk met zijn vrouw, maar hij krijgt wel steun van zijn dochter Femke (Lynn van Royen, die je ook kunt kennen van bijvoorbeeld Beau Sejour). Davd en Lynn zijn vanaf morgen weer samen op tv te zien. Ze spelen namelijk in de Vlaamse remake van De Luizenmoeder. Lynn heeft de hoofdrol als luizenmoeder Hannah; David kruipt in de huid van de homoseksuele Joeri. Waar je David nog meer van kunt kennen? Wat dacht je van Nieuw Texas? En sinds de zomer van 2018 natuurlijk in Familie, de langstlopende soapserie van België. Die is in het najaar van 2020 zelfs aan het dertigste seizoen begonnen. Waarbij David Cantens een rol speelde in één van de cliffhangers van Familie seizoen 29.

Terug naar de muziek. Misschien wel de grote liefde van deze acteur. Op zijn negende speelde hij al piano en gitaar. Hij heeft drama gestudeerd aan het conservatorium in Gent. En nu is hij dus verantwoordelijk voor de muziek bij het toneelstuk Art, een productie van MORE Theater Producties. Eerder componeerde hij al de muziek voor de Nederlandse voorstellingen Paris Texas, Nachtwake, Bedrog en Closer.

Over Art

De première van het van oorsprong Franse toneelstuk van de Franse schrijfster Yasmina Reza vond bijna 25 jaar geleden plaats in Parijs en is sindsdien verschillende keren onderscheiden, waaronder met een Laurence Olivier Award en Tony Award voor Best Play en een Olivier Award voor Best Comedy. Art is een komedie over vriendschap en wat er gebeurt als die onder druk komt te staan. In deze hagelnieuwe uitvoering kruipen Waldemar Torenstra, Thijs Römer en Frederik Brom in de huid van de drie vrienden, die al bekvechtend over een wit schilderij hun vriendschap testen. Nu moet blijken of hun vriendschap echt is of toch slechts een illusie.

Als Serge zijn nieuwste kunstaankoop aan zijn vrienden Mark en Ivan laat zien reageren zij niet zoals hij verwacht. Hij is verguld van het nieuwe kunstwerk, zij verklaren hem voor gek dat hij een fortuin heeft uitgegeven aan een compleet wit schilderij met een paar witte diagonale lijnen. De drie vrienden belanden in een verhitte discussie. Als hun argumenten steeds persoonlijker worden gebruiken ze het schilderij als excuus om elkaar eens goed de waarheid te zeggen. En zetten daarmee hun vriendschap van vijftien jaar op het spel. Als Serge zijn vrienden uiteindelijk de ultieme uitdaging voorstelt moet blijken hoe sterk hun band is.

WIST JE DAT: Waldemar Torenstra en Thijs Römer hier op mijn blog sowieso vaker voorbij komen… Waldemar speelt namelijk de hoofdrol in Baantjer Het Begin. De film en tv-serie, die beide zowel in Nederland als in België worden uitgebracht. Thijs heeft het idee hiervoor samen met zijn vader Peter Römer bedacht.

Foto: MORE Theater Producties / fotograaf Mark Engelen.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

8 januari 2019 /