10 redenen om Over Water te zien

10 redenen om Over Water te zien. Ik heb ze voor jullie op een rijtje gezet. Dit is een serie waar ik al naar uit kijk sinds ik het eerste persbericht voorbij zag komen. Ik heb er dan ook al het nodige over geschreven. Zondag 16 december is het eindelijk zover. Bij mij staat de recorder al ingesteld.

  1. Over Water kent een absolute topcast. Denk dan aan: Tom Dewispelaere, Tom Van Dyck, Kevin Janssens, Natali Broods, Jeroen Perceval, Evgenia Brendes, Jef Hellemans, Violet Braeckman en Ruth Becquart. Daarnaast zien we Herman Gilis, Frank Vercruyssen, Ikram Aoulad, Soufiane Chilah, Gert Winckelmans, Oscar Willems, Martha Canga Antonio en Ramsey Nasr.
  2. Het verhaal heeft alles in zich om razend spannend verfilmd te worden. Over water draait rond John Beckers, ooit Vlaanderens favoriete tv-ster. Hij heerste tijdens zijn gloriedagen als lieveling van de Vlaamse huiskamers over het kleine scherm en het publiek sloot hem in het hart. Maar het succes had een prijs: zware verslavingen aan drank en gokken sleurden John mee naar een duister dal en hij verloor bijna alles wat hij had opgebouwd. Populariteit, vrienden en succes verdwenen allemaal veel sneller dan ze kwamen…
  3. De eerste beelden die ik heb gezien zijn écht indrukwekkend. Kijk maar eens naar de trailer van Over Water, dan zul je dat absoluut beamen.
  4. Tom Lenaerts heeft het verhaal geschreven samen met Paul Baeten Gronda. Dit zijn meteen twee redenen waarom je deze serie moet zijn. Paul Baeten Gronda heeft namelijk vijf prachtige romans geschreven.
  5. En Tom Lenaerts? Die man heeft echt geweldige televisieprogramma’s en tv-series bedacht. Denk aan De pappenheimers, De Mol en Schalkse Ruiters. Hij schreef en regisseerde De Parelvissers en Met man en macht (heb je die series nog niet gezien, duik dan snel de archieven in, want die zijn allebei echt tijdloos).
  6. Producent Kato Maes is ook niet de minste. Ze was mede-oprichter en partner van productiehuis Caviar. Samen met Lenaerts is ze het productiehuis Panenka gestart, onder andere verantwoordelijk voor Taboe, Kalmte Kan U Redden, Een kwestie van Geluk en Switch. Als het om tv-series gaat is zij als executive producer betrokken geweest bij de realisatie van verschillende reeksen, zoals Clan (aanrader!) en De smaak van De Keyser (vond ik ook heel indrukwekkend).
  7. De opnames voor tien nieuwe afleveringen voor het tweede seizoen Over Water zijn al aan de gang. Dat is echt niet voor niks!
  8. Ze hebben voor Over Water niet de minste regisseurs benaderd. Inti Calfat en Dirk Verheye vormen samen het internationale regisseursduo Norman Bates. Met hun combinatie van een documentairestijl en een klassieke opleiding kunstgeschiedenis, slaagt het duo erin met hun beelden een heel organische en oprechte esthetiek op te wekken. Hun videoclips wonnen al verschillende prijzen. Ze kregen internationale aandacht met hun wereldwijde campagnes voor grote merken als Samsonite, het Europees Parlement en Coca-Cola. Bovenop hun commerciële creaties werken ze op dit moment aan de langspeelfilm Redemption.
  9. En dan wordt voor Over Water ook nog eens gewerkt met de prijswinnende cinematograaf Bjorn Charpentier. Hij won verschillende prijzen, waaronder de Gold Lion for Cinematography in Cannes voor zijn reclamespot Leica “100”. Op het prestigieuze Camerimage Film Festival kreeg hij een nominatie voor Best Cinematography voor zijn muziekvideo voor Milows nummer ‘We must be crazy’. De American Society of Cinematographers lauwerde hem dit jaar nog als een van de Rising Stars of Cinematography.
  10. Wat de muziek betreft, wordt er gewerkt met Tamino en Daniel Hart. Tamino, voluit Tamino-Amir Moharam Fouad, is een Belgische zanger met Egyptische roots. Zijn grote doorbraak kwam er met zijn single ‘Habibi’ en met het winnen van De nieuwe lichting op Studio Brussel. Daniel Hart is een klassiek geschoolde violist. Hij treedt op met eigen composities maar tourde ook al met veel grote bands, zoals St. Vincent, Other Lives en zelfs David Bowie. Vanaf 2013 is hij een actief filmcomponist.

Foto: VRT/Toon Aerts

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

12 december 2018 /