2019 wordt het jaar van Urbanus

2019 wordt het jaar van Urbanus! Niet alleen komt op 27 februari 2019 ‘Urbanus: de Vuilnisheld’ in de zalen. Er komen in het nieuwe jaar ook een diversiteit aan initiatieven aan. Niet gek natuurlijk, want er zijn al bijna 10 miljoen exemplaren van de Urbanus-strips verkocht. We zetten alle initiatieven voor je op een rijtje.

UPDATE 6 AUGUSTUS 2019: De DVD van Urbanus: de Vuilnisheld is nu verkrijgbaar.

Met ‘Urbanus, Underground Familiestrip’, een tentoonstelling van de surrealistische en ontspoorde wereld van Urbanus, brengt het Stripmuseum in Brussel een mooie hommage aan de stripheld. De expo is te bezoeken van 11 december 2018 tot 26 mei 2019.

Standaard Uitgeverij brengt op 5 december 2018 met ‘De Vliegende Kerktoren’ alweer de 181ste strip uit. Op 6 februari 2019 volgt nummer 182 ‘Het Billenknijpertje’ en vanaf 11 februari 2019 ligt de geschiedenis van de Urbanusstrip (een naslagwerk van Tom Wauters) in de winkels.

De filmrelease van ‘Urbanus: de Vuilnisheld’ bracht nog andere stripfans op het idee om Urbanus in de bloemetjes te zetten: op zondag 17 maart 2019 wordt in samenwerking met één en Ketnet in Comics Station Antwerp, het indoor pretpark in Antwerpen-Centraal rond populaire Belgische stripfiguren, een Urbanus animatiefilmdag met tal van randactiviteiten georganiseerd in aanwezigheid van Urbanus en Willy Linthout.

Verder pakt de kledingsketen JBC uit met een Urbanus-collectie voor kinderen, Mister T voorziet een kledingslijn voor volwassenen, en samen met Funny Fashion wordt een authentiek Urbanus-kostuumpje voor groot en klein op de markt gebracht. Daarenboven zal vuilnisheld Urbanus ook van de partij zijn op de grote strandschoonmaak van de Eneco Clean Beach Cup op 24 maart 2019.

Urbanus: de Vuilnisheld’

Kers op de taart wordt de animatiefilm ‘Urbanus: de Vuilnisheld’. In dit gekke filmavontuur sluiten de volwassenen van Tollembeek een lucratieve deal met een schimmige Rus (bankier Jef Patat, vermomd als Igor De Rus): gedurende een jaar mag Igor gevaarlijk afval komen storten in Tollembeek en de inwoners zullen hiervoor grof betaald worden. Urbanus ziet hierin dé kans om een joekel van een verlovingsring te kopen om te kunnen trouwen met Juf Pussy. Maar uiteraard loopt alles in het honderd wanneer de kinderen in opstand komen tegen het plan van de volwassenen.

Voor de stemmen van de personages werd een mooie cast verzameld: Urbanus is uiteraard Urbanus, Ben Segers (de hond Nabuko Donosor), Sven De Ridder (bromvlieg Amedee), Frances Lefebure (Juf Pussy), Sien Eggers (moeder Eufrazie), Ron Cornet (vader Cesar), Ludo Hellinx (Jef Patat), Pieter Embrechts & Dimitri Leue (wijkagenten René & Modest), Koen Van Impe (Meneer Pastoor), Tom Van Dyck (Dokter Schrikmerg), Tuur Verelst, Thijs Antonneau en Wout Verstappen (schoolvriendjes Dikke Herman, Botswana & Pinnekeshaar), Mark Verstraete (Meester Kweepeer) en Anke Helsen (Madam Pif).

‘Urbanus: de Vuilnisheld’ is een productie van Eyeworks Film & TV Drama, in co-productie met BosBros en één, met de steun van het Stap programma van Telenet, het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Screen Flanders, het Nederlands Filmfonds, the Netherlands Film Production Incentive, de Belgische taxshelter voor filmfinanciering en in samenwerking met SCIO Productions en Kinepolis Film Distribution (KFD).

De film wordt vanaf 27 februari 2019 in de bioscoopzalen verdeeld door Kinepolis Film Distribution (KFD) en komt uit in België en Nederland.

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep.

Steun VlaamsKijken
Dit kun je doen met je Bol.com-aankopen. Als je via deze link je bestelling plaatst, ontvang ik een klein percentage. De opbrengst komt volledig ten goede aan de verdere ontwikkeling van de website. 

10 december 2018 /