Filip Peeters: bijzondere ontboezemingen in Die huis

Filip Peeters: bijzondere ontboezemingen in Die huis. Een aflevering die je als fan van Vlaamse tv-series en films volgens mij niet mag missen. Filip, vooral bekend van de serie Recht op recht (toen op TV1), heeft intussen een indrukwekkend portfolio bijeen geacteerd. 65 films, 55 televisiereeksen. Hij is één van de weinige Vlaamse acteurs die ook internationaal carrière heeft gemaakt. De helft van het jaar leeft hij uit zijn koffer op weg naar een of andere buitenlandse filmset. En ook hier in Zuid-Afrika is de volgende rol niet ver weg.

In Die huis oefent Filip samen met Eric de dialogen van zijn volgende film, Spider in the web. Een rol aan de zijde van Ben Kingsley en Monica Belucci. Een rol met een stevig contract waarin opgelijst staat wat mag en wat niet. Zo mag er geen gewichtsverandering zijn bij de acteur, mag hij zich niet scheren en mag zijn haar niet veranderen. Eric heeft net die contractclausules gehoord wanneer Filip uit het zwembad komt en zijn haar blauw kleurt van de chloor. De paniek slaat toe bij de gastheer: hoe zal de acteur hierop reageren?

Filip Peeters volgde eerst een opleiding tot kok. En dat merk je. Een slaatje is niet zo maar een slaatje en voor het avondeten gaat de kok zelf zijn fijn stukje springbok selecteren bij de keurslager. Tijdens het kokkerellen komt Eric te weten hoe het komt dat Filip zijn acteursopleiding aan de Studio Herman Teirlinck niet heeft kunnen afmaken. Hoe zat dat nu ook al weer met dat mes op school? En Filip vertelt het hilarische verhaal van de kip en de leeuw.

Maar wanneer Filip stilstaat bij de fotomuur huivert hij bij het zien van een foto uit zijn collegetijd. “Die paters, dat waren rotzakken,” ontvalt het hem. Even later onthult hij ook het waarom. Vol verachting vertelt hij voor het eerst de verhalen over het misbruik en de wantoestanden waarvan hij getuige was in zijn collegetijd.

Jarenlange vriendschap met Stef Bos

Wanneer Filip uit de kinderkamer komt, weerklinkt er pianomuziek in Die huis en herkent hij de krachtige stem van een van zijn beste jeugdvrienden. Stef Bos brengt aan de vleugel enkele van zijn nummers met aangepaste teksten. De sfeer zit er goed in en bij een glas Zuid-Afrikaanse wijn maken de jeugdvrienden ons deelgenoot van de straffe verhalen en blikken ze terug op hun jarenlange vriendschap.

Die huis: maandagavond 27 november om 20.40 uur op Eén.

Foto: Die huis – Filip Peeters (c) VRT

Als je één serie moet zien waar Filip Peeters in te zien was, dan is dat wat mij betreft Salamander.

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep.

Steun VlaamsKijken
Dit kun je doen met je Bol.com-aankopen. Als je via deze link je bestelling plaatst, ontvang ik een klein percentage. De opbrengst komt volledig ten goede aan de verdere ontwikkeling van de website. 

24 november 2018 /