Sinterklaas-tips: 10 Vlaamse films die je gezien moet hebben

Sinterklaas is alweer in het land. De tijd van verlanglijstjes is dus weer aangebroken. Als kind ploos ik in die tijd het grote Intertoys-boek door. Maar als volwassene vind ik het altijd lastiger. Vandaar dat ik de aankomende dagen een serie heb met tips voor je verlanglijstje. Hoe fijn zou het zijn als Sinterklaas je namelijk een Vlaamse film, serie of soundtrack cadeau zou doen. Vandaag is het tijd voor de films. Tien Vlaamse films als Sinterklaas-tips.

1. D’Ardennen staat dit jaar met stip bovenaan mijn lijstje. Wat heeft deze film met Veerle Baetens, Jeroen Perceval en Kevin Janssens geweldige kritieken gekregen. Het eerste langspeelfilm van Robin Pront. Waarom ik ‘m zo graag wil zien? Deze film was de Belgische inzending voor de beste niet-Engelstalige film voor de Oscars. Hij wordt zelfs in de VS uitgebracht en krijgt aan Amerikaanse remake. Allemaal zaken, waardoor je ‘m volgens mij als liefhebber gezien moet hebben. Zelf heb ik geen Blu-ray speler, maar de Blu-ray schijnt met het audiocommentaar van regisseur Robin Pront echt top te zijn.

Het verhaal:
Een brutale homejacking gaat hopeloos fout. Dave (Jeroen Perceval), één van de twee overvallers, moet z’n broer Kenneth (Kevin Janssens) noodgedwongen achterlaten. Vier jaar later komt Kenneth vrij en is er veel veranderd. Dave heeft z’n leven op de rails gekregen en probeert z’n broer te helpen waar mogelijk maar kijkt met lede ogen toe hoe ongeleid projectiel Kenneth ten koste van alles z’n ex-vriendin Sylvie (Veerle Baetens) terug voor zich probeert te winnen.

D’Ardennen (Dvd) – D’Ardennen (Blu-ray)

2. Koen De Bouw is al sinds jaar en dag één van de populairste acteurs in Vlaanderen. Hij zet natuurlijk een geweldige Professor T. neer, maar speelt net zo makkelijk – en even geloofwaardig – commissaris Vincke in de Vincke & Verstuyft-reeks naar de boeken van Jef Geeraerts. Dit jaar schittert hij op de witte doek als De Premier (die in Nederland op dvd verkrijgbaar zal zijn op 24 maart 2017), maar was begin dit jaar ook te zien in Broer van Geoffrey Enthoven. Nog zo’n film met een aansprekend verhaal.

Het verhaal:
Ex-hoteluitbater Mark Lebeer (Koen De Bouw) krijgt onverwacht een uitnodiging van de knappe, steenrijke Ierse Grace om hun oude liefdes-affaire van twintig jaar geleden nieuw leven in te blazen. Het bericht is echter niet voor hem bedoeld, maar voor zijn broer Michel (Koen De Graeve) die destijds het ouderlijk hotel heeft failliet geholpen en daarna vertrokken is met Marks vrouw. Opgestookt door zijn geldzuchtige buurman Ronie, besluit Mark zich uit te geven voor zijn broer en zo de vroegere familiale ‘rekeningen’ te vereffenen. Wanneer Mark en Ronnie in Ierland toekomen, blijkt dat Grace ook haar eigen, duistere agenda heeft…

Broer

3. Science fiction van Vlaamse bodem? Inderdaad, dat is Terug naar Morgen. Ik vind het zelf al snel een genre dat een beetje over de top gaat, maar hier heb ik goede verhalen over gehoord. Het is tenslotte ook gewoon een mooi romantisch verhaal. En kijk eens naar die cast. Wat een topnamen, ik noem bijvoorbeeld Matteo Simonie, Koen De Graeve en Robrecht Vanden Thoren. Dat belooft wat.

Het verhaal:
De befaamde wetenschapper Viktor is al zijn hele leven gelukkig met Lena, ondanks een tragisch ongeval tijdens hun jeugd. Op een dag doet hij samen met zijn enthousiaste assistent Titus een baanbrekende ontdekking: ze kunnen e-mails naar het verleden sturen. Viktors’ drang om zijn en Lena’s verleden te veranderen, wordt te groot en hij drukt op ‘send’. Maar het verleden, hoe klein de ingreep ook, verander je niet zonder risico’s.

Terug naar Morgen

4. Monic Hendrickx ken je natuurlijk als Carmen uit Penoza, maar ze heeft recent ook een filmavontuur over de grens beleefd. Het resultaat is Café Derby. Dit is het langspeeldebuut van Lenny Van Wesemael en gebaseerd op het waargebeurde verhaal van haar bijzondere familie. Een film die opgenomen is in de Lumiere Cinema Selection waar ook The Iron Lady met Meryl Streep toe hoort. Het is dus niet zomaar een meeslepende, eigenzinnige film.

Het verhaal:
1985. Georges is marktkramer en commerçant in hart en nieren. Wanneer hij de kans krijgt om Café Derby te huren en hoort dat de paus op het terrein naast het café een openluchtmis zal opdragen, ontstaat een briljant plan. Ook zijn vrouw, vijf kinderen én collega’s geloven erin. Want Georges verkoopt alles, aan iedereen…

Café Derby

5. En als je het dan hebt over films die het afgelopen jaar indruk hebben gemaakt, dan mag natuurlijk Black niet ontbreken. Ik moet – met het schaamrood op mijn kaken – bekennen dat ik die zelf nog steeds niet heb gezien. En dat, terwijl-ie wel heel veel heeft losgemaakt in binnen- en buitenland.

Het verhaal:
De vijftienjarige Mavela is lid van de beruchte jeugdbende Black Bronx. Ze wordt halsoverkop verliefd op de charismatische Marwan, een jongen van de rivaliserende 1080-ers. De twee jongeren worden brutaal gedwongen om te kiezen tussen trouw aan hun bende of de liefde voor elkaar. Een onmogelijke keuze… of niet?

Black

Aantrekkelijk geprijsde Sinterklaas-tips

6. Plan Bart (€ 6,99) – heb ik zelf recent gekeken op VTM en het verhaal sprak mij vanwege mijn blog TwijfelMoeder extra aan. Deze film gaat over de 34-jarige Sarah (Wine Dierickx) die een kind wil. Haar grote liefde Alex (Wouter Hendrickx) ziet dat niet zitten. En dan is er nog ex Bart (Jeroen Perceval)…

7. Tot Altijd (€ 5,99) – de tranen liepen echt continu over mijn wangen tijdens het kijken naar deze film, die gemaakt is door Nic Balthazar. De film is gebaseerd op het verhaal van Mario Verstraete (gespeeld door Koen De Graeve), die als MS-patiënt jarenlang vocht voor de euthanasiewetgeving in België. De vriendschap van Mario met zijn vrienden staat in dit verhaal centraal.

8. Het Varken Van Madonna (€ 4,99) – tja, als je voor minder dan 5,- een schoencadeautje zoekt voor een dame, die wel kan genieten van mannelijk schoon dan is deze film met Kevin Janssens natuurlijk een aanrader. Zelf heb ik ‘m nog steeds niet gezien, maar het moet een bijzondere feelgood film zijn met een varken in de hoofdrol! Lekker kijken met het verstand op nul.

9. Frits & Freddy (€ 6,99) – zonder twijfel, die moet je gezien hebben als je een liefhebber van humoristische films hebt. En bestel dan meteen Frits & Franky mee, want je wil gewoon direct door kijken. Wij hebben hier op de bank dubbel gelegen om de broers Frits (Peter Van den Begin) en Freddy (Tom Van Dyck). Frits & Franky is extra leuk, omdat hierin ook bekende Nederlandse gezichten als Georgina Verbaan en Jack Wouterse voorbij komen.

10. De Behandeling (€7,99) – met Geert Van Rampelberg in de hoofdrol als rechercheur Nick Cafmeyer. Een psychologische thriller, die gebaseerd is op de internationale bestseller ‘The Treatment’ van Mo Hayder. Ik ben begonnen, maar vond ‘m te spannend om alleen te kijken. Dat betekent nog een filmavondje plannen met mijn lief, want hij had me wel vanaf het begin al in z’n macht. Dus voor de liefhebber van spanning: een aanrader.

In dit artikel link ik naar Bol.com. Bestel je via deze link, dan lever je meteen een kleine bijdrage aan het voortbestaan van VlaamsKijken. Maar je bent natuurlijk niets verplicht. Je kunt ‘m gewoon bestellen waar jij wilt. Het draait tenslotte allemaal om de titels.

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

15 november 2016 /