Voor wat hoort wat: tragikomische reeks

Voor wat hoort wat is de nieuwe tragikomische reeks van Eén. Iedere donderdagavond zal deze uit gezonden worden met in de hoofdrollen onder andere Tiny Bertels, Lize Feryn, Chris Lomme en Jaak Van Assche. De serie vertelt het verhaal van vier jongeren die na criminele feiten voor hun taakstraf terecht komen in een luxe bejaardentehuis aan de kust. Zowel voor hen als voor de bewoners is dat een grote schok: het zijn twee werelden die botsen. Als plots donkere wolken boven de seniorie hangen, kan alleen een radicale actie het onheil afwenden – maar dan moeten de oudjes wel de hulp inroepen van de vier tieners. Hoe loopt dat af?

De vier jongeren Nouri (Sahin Avci), Roxy (Maxime Vandommele), Sverre (Jacob Ooghe) en Amber (Lize Feryn) raken elk in de problemen: Nouri heeft een auto gestolen en reed hem in de prak, Roxy heeft gevochten na een voetbalwedstrijd, Sverre is weggelopen van de politie en werd getasered, en Amber wordt gepakt tijdens het stelen van dure parfum.

Als taakstraf worden ze alle vier naar een luxe bejaardentehuis aan de kust gestuurd. Zowel voor de vier tieners als voor de bewoners is dat een grote schok. Maar aangezien de seniorie geen geld heeft voor extra personeel, ziet directrice Viviane (Tiny Bertels) zich genoodzaakt hulp in te roepen van deze vier probleemjongeren die hun taakstraf bij hen uitvoeren.

Wanneer de seniorie te koop wordt gezet, is voor de bewoners de maat vol. Ze moeten actie ondernemen. Ze smeden een plan om diegene die verantwoordelijk is voor hun miserie terug te bestelen. Met de hulp van de vier jongeren hopen ze het plan tot een goed einde te kunnen brengen en de seniorie terug te kopen. Maar komen ze ermee weg?

Conflicten

Voor wat hoort wat gaat niet enkel over een traditioneel ‘jong en oud’ generatieconflict. Het is ook een originele clash van verschillende werelden: arm en rijk, autochtoon en allochtoon, status en marginaliteit. Het uiteindelijk naar elkaar toekomen van die extremen zorgt voor zowel ontroerende als humoristische mogelijkheden op het scherp van de snede. De aanvankelijk vijandige jongeren en de gereserveerde oudjes leren elkaar willens nillens beter kennen. Wanneer de seniorie in geldnood raakt, is het alle hens aan dek om een oplossing te vinden. Ze smeden zelfs nieuwe vriendschappen.

Deze toenadering tussen zowel de jongeren onderling, als de delinquenten en de ouderen, zorgt voor hilarische én emotionele momenten. Mensen zijn niet altijd wat ze lijken en vaak is het de moeite waard om iemand beter te leren kennen. Oud is niet altijd saai en jong is niet altijd roekeloos. En eerste indruk kan een foute indruk zijn.

Productie

Voor wat hoort wat is een productie van Fobic Films (Mariano Vanhoof en Geoffrey Enthoven). Eerder produceerden ze de films Halfweg en Hasta la Vista. Christophe Van Rompaey (Vermist, Aanrijding in Moscou) nam de regie voor zijn rekening. Jacques Boon (Pauline en Paulette, Vidangue Perdue) was de hoofdscenarist. Hij schreef de reeks samen met schrijverscollectief Maliboe (Lies Van Grieken, Joren Slaets en Mattias Goovaerts) en regisseur Christophe Van Rompaey.

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

20 augustus 2015 /